IPSC

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

International Practical Shooting Confederation (IPSC) е стрелкови спорт, базиран на принципите на приложната стрелба.

IPSC е също така и името на международната организация регулираща едноименния спорт. Основана е през месец май 1976 г в Мисури. Много страни имат собствени организации включени под общата шапка на IPSC. Съзтезанията се провеждат с бойни пистолети с калибър над 9 мм. Пистолетите често са специално модифицирани за съзтезателните цели.

Често се случва объркване с името, което на български е прието да се превежда не като „практическа“ (което означава друго), а като „приложна“ стрелба.

С учредяването на Българска Федерация по Динамична Стрелба се постига съгласие от всички практикуващи да се използва "динамична" за да се избегнат съпоставки с предишни тълкувания на спорта. Определени са приетите от IPSC дивизии : Прозводствена, Стандартна, Модифицирана и Свободна (Production,Standard,Modified,Open).

В България съществуват следните официалнни клубове:

1. Динамик - Национален клуб

2. Динамик Армс - София, www.dynamic-arms.com

3. Зона А - София, www.zone-a.org

4. Булет зона - София

5. Алфа - София/Перник

6. Седемте Хълма - Пловдив

7. Саргон - Русе

8. Ронин - Стара Загора

9. Робин - Стара Загора

10. Етър - Велико Търново, www.etar-ipsc.bg

11.Аргус - Варна

България бе определена за най-бързо развиващия се регион в света за 2005 и 2008 г. Общият брой на членовете към 2008 година е над 150 състезатели от общо над 250 клубни члена. Най-старият и най голям клуб е НКДС"ДИНАМИК". Тренировките се провеждат ежеседмично. За повече информация относно дейността на клуба www.ipscbg.org
Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]