Kmart

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Kmart logo.svg

Kmart е верига от универсални магазини в Съединените американски щати, Пуерто Рико, Гуам и Американските Вирджински острови. Присъства също в Австралия и Нова Зеландия като „Кмарт Австралия“, макар че американската верига няма връзка и дялово участие.

Това е третата най-голяма верига от т.нар. дискаунт магазини в света след Wal Mart и Target. Веригата се слива със „Сиърс“ през 2005 г., създавайки Сиърс Холдинг Корпорейшън.

История на компанията[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 1899 г. от S. S. Kresge, като много евтина верига от магазини. Първият истински хипермаркет, носещ името Kmart, е основан през 1962 г. от Sebastian S. Kresge, в Гардън Сити, Мичиган. Същата година отварят общо 18 магазина.

През 1970-те год. влиза в състезанието между големите „продавачи на дребно”. През 1977 г. името на компанията се променя от S. S. Kresge Corporation на Kmart Corporation. През 1987 г. корпорацията продава веригите си Kresge и Jupiter на американската компания McCrory Stores, но канадската Kresge продължава да действа до 1994 г.

През 1980-те год. успехът на компанията започва да се променя. Много магазини Kmart започват да остаряват и да се рушат. През 1990-те год. се реновират много магазини. Въпреки това до средата на 1990-те повечето магазини от веригата не се променят, като дори има такива, които и до ден днешен не са ремонтирани.

Kmart се опитва да възстанови изгубеното си реноме. Компанията започва също да предлага ексклузивно стоките на Марта Стюърд, Kathy Ireland и Jaclyn Smith. Други разпознаваеми марки, които започват да се предлагат, са носещите името и логото на „Дисни“ и „Улица Сезам“. Rosie O'Donnell и Penny Marshall са измежду най-известните лица, рекламиращи в K mart. През 1994 г. Kmart закриват 110 магазина.

През 2001 г. скандал, въвличащ Марта Стюърт, очерня образа на компанията. В допълнение Kmart влиза в спор с Wal Mart по използването на сходна рекламна кампания. През август 2001 г. Target дават под съд Kmart. Target изявява претенции, че кампанията "Dare to Compare" уронва престижа им.

2 дни след атентатите от 11 септември 2001 г. Kmart спира всички продажбите на оръжие и амуниции. През 2002 г. фирмата е на прага на фалита. Малко след кризата финансистът Едуард Лампърт купува облигации на Kmart, поема контрол над компанията и започва да действа за постигането на печеливша замяна или продажба.

След отстраняването на Конавей и Шварц K mart затварят над 300 магазина в САЩ и оставят над 34 000 работника без работа като част от реструктурирането на компанията. Kmart представят 5 прототипа на магазини с ново лого, разположение и цвят в различни градове, но нямат достатъчно средства, за да направят напълно обновлението. Някои от новите прототипи за магазините отпадат.

Обединение със „Сиърс“[редактиране | редактиране на кода]

На 17 ноември 2004 г. Kmart обявяват своето намерение за покупка на веригата от хипермаркети „Сиърс“ (Sears). Като част от сливането „К март Холдинг Корпорация“ проемня името си на „Сиърс Холдинг Корпорация“. Новата фирма обявява, че ще продължи да оперира с марките „Сиърс“ и Kmart.

Магазини[редактиране | редактиране на кода]

Kmart[редактиране | редактиране на кода]

Верига от дискаунт универсални магазини, които са обикновено разположени самостоятелно (извън молове или др. Търг комплекси) със самостоятелни паркинги или разположени на т.нар. стрип молове или плази (търг. комлекс от няколко по-големи магазина, няколко малки и няколко заведения, банки и др. с общ паркинг). Този вид Kmartмагазини е стандартен и в него се продават елетроника, музика, филми, обзавеждане за спалня, и спални принадлежности, кухненски и домапни прибори, спортни стоки, облекло, обувки, играчки, офис принадлежности, продукти за здравето и красота, козметика, аксесоари, аксесоари за дома и ограничен набор от хранителни продукти (пакетирани и безалколкохолни). Много магазини също имат градински център, аптека и К-кафе или пица-павилион. Имат площ от 7400 до 10 200 кв. м. Много от тези магазини са преструктурирани в Super Kmart и Big Kmart. Градският вариант на Kmart(за градските центрове) е магазини на няколко нива. Такива хипермаркети има в Ню Йорк.

Big Kmart[редактиране | редактиране на кода]

Верига от дискаунт универсални магазини(хипермаркети), в които се предлага всичко, което има в обикновените Kmartмагазини, но с ударение на обзавеждането за дома, детското облекло и повече хранителни продукти. Площта им е от 7800 до 11 100 кв. м. Big Kmart също включва градински център, аптека и К-кафе или пица-павилион. От сливането със Сиърс част от този вид магазини, които се оказват не толкова печеливши се превръщат в обикновен K mart.

Super Kmart[редактиране | редактиране на кода]

Верига от хипермаркети, които предлагат всичко, което предлага нормалният Kmart, но имат пълна секция с хранителни стоки, като нормален супермаркет (с месария, пекарна, замразени храни, млечни храни, морска храна, плодове и зеленчуци). Super Kmart има площ от 13 000 до 17 000 кв. м. Тези магазини са известни още като Супер Кмарт Център. Те включват също градински център, отдел за отдаване под наем на видеокасети, клон на местна банка, аптека и отново кафе или пица-павилион. Някои Super Kmart включват и експресни бензиностанции. Много от този тип магазини затварят през 2002-2003 г. Някои от оцелялите се намират в региони, където има слабо присъствие на конкурентната верига Wal Mart (например Охайо и Мичиган). Типичният Super Kmart има оборот от 30 млн. долара годишно.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]