MIL

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на MIL.

United States Military Standard, MIL-STD, MIL-SPEC (Система от стандарти на МО на САЩ) са стандарти, разработвани в интерес на Министерство на отбраната на САЩ. Тези стандарти се използват не само във военните, но често и в гражданските отрасли.

Видове документи[редактиране | редактиране на кода]

Определенията са дадени съгласно 4120.24-M[неработеща препратка]Defense Standardization Program (DSP) Policies and Procedures, March 2000, OUSD (Acquisition, Technology and Logistics):

Означение Тип Определение [1]
MIL-HDBK Defense Handbook (Отбранителен справочник) Документът съдържа процедурна, техническа и конструкторска информация за оборудването (техниката), процесите, практиките и методите, за които съществуват стандарти на МО на САЩ. Съдържанието и форматът на документа се регламентира от MIL-STD-810 и MIL-STD-962.
MIL-SPEC Defense Specification (Отбранителна спецификация) Документът съдържа основните технически изисквания към закупуваното оборудване (техниката), както с чисто военно предназначение, така и с гражданско, разработвано с оглед изискванията на МО на САЩ. Съдържанието и форматът на документа се регламентират от MIL-STD-810 и MIL-STD-962.
MIL-STD Defense Standard (Отбранителен стандарт) Документът съдържа основните единни инженерни и технически изисквания към процесите, процедурите, практиките и методите, както с чисто военно предназначение, така и с гражданско, разработвани с оглед изискванията на МО на САЩ. Съществуват пет типа стандарти MIL-STD: стандарти за интерфейс, стандарти за критерии за проектни решения, стандарти за производствени процеси, за стандартни практики и стандарти за методи за контрол и изпитване. Съдържанието и форматът на документа се регламентират от MIL-STD-810 и MIL-STD-962.
MIL-PRF Performance Specification (Технически условия) Документът съдържа изисквания от гледна точка на необходимите резултати, но без да посочва методите за постигането им. С техническите условия се определят функционалните изисквания за изделието, средата, в която то трябва да работи, неговите интерфейси и характеристики на взаимната заменяемост.
MIL-DTL Detail Specification (Спецификация на материалите) Стандартът за спецификация на материалите описва как могат да бъдат постигнати зададените изисквания, например чрез подходящ избор на материалите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. DOD 4120.24-M, (2000), „DSP Policies & Procedures“, Office of the Undersecretary of Defense (Acquisition, Technology and Logistics)