NORAD Tracks Santa

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Емблема на програмата

NORAD Tracks Santa (бълг. НОРАД проследява Санта) е ежегодна развлекателна коледна програма, която съществува от 1955 година[1] под ръководството на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване.

Програмата стартира всяка година на Бъдни вечер – в навечерието на Коледа, и „проследява“ как Дядо Коледа напуска Северния полюс и доставя подаръци на деца по целия свят.

Началото ѝ е поставено на 24 декември 1955 година, когато от веригата „Сиърс“ публикуват обява във вестник в гр. Колорадо Спрингс с телефонния номер на Дядо Коледа. Телефонът обаче е отпечатан грешно и на всички обаждания отговаряли от Континенталното военновъздушно командване в Колорадо Спрингс (предшественик на дн. НОРАД). Полковник Хари Шуп, който е на смяна същата вечер, заръчва на екипа си при всяко обаждане да уведомяват децата за „текущото местоположение“ на белобрадия старец. Така се зародила традиция, която съществува и до днес.[2]

Днес програмата разчита на помощта на доброволци от НОРАД – военни и цивилни.[3] Всеки един от тях получава около 40 обаждания на час, като до екипа достигат над 12 000 електронни съобщения и повече от 70 000 обаждания от над 200 страни. Голяма част от контактите се осъществяват между 2:00 ч. на 24 декември и 3:00 ч. на 25 декември.[3] От декември 2007 година посещенията на сайта се отчитат от „Гугъл Анализ“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Why we track Santa. Web.archive.org (Noradsanta.org). Посетен на 24 декември 2013 г.
  2. ((en)) NORAD Tracks Santa. Web.archive.org (Norad.mil). Посетен на 24 декември 2013 г.
  3. а б ((en)) Тердиман, Даниъл. Behind the scenes: NORAD's Santa tracker. News.cnet.com. Посетен на 24 декември 2013 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]