Nasum

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Nasum
От Йоребру, Flag of Sweden.svg Швеция
Стил грайндкор, дет Метъл,
Активни години 1992–2005
2011–2012
Музикален издател Burning Heart, Relapse
Уебсайт [1]
Бивши членове Миешко Таларчик
Андерс Якобсон
Урбан Скит
Йон Линквист
Рикард Алриксон
Джеспър Ливерьод

„Наазум“ (Nasum) е грайндкор група в град Йоребру, Швеция.

Смесва в музиката си дет метъл с политически и социално-ангажирани текстове. Името на групата означава "нос" и е взето от филма "Плът за Франкенщайн".

История[редактиране | редактиране на кода]

Групата е формирана през 1992 в Йоребру, Швеция, от Рикард Алриксон и Андерс Якобсон. Скоро към тях се присъединява на китара и вокал китариста от полски произход Миешко Таларчик. През 1997-ма групата подписва с Relapse Records, а следващата година издава и дебютния си албум — Inhale/Exhale. По-късно Джеспър Ливерьод заменя Алриксон на барабаните и през 2000-та Nasum издават албума Human 2.0, последван от Helvete (на шведски - "Ад") през 2003-та. След поредната смяна на състава (Урбан Скит се присъединява като втори китарист; Йон Линквист заменя Дцеспър Ливерьод на барабаните) през 2004-та излиза и последния студиен албум на Nasum — Shift.

За нещастие, Миешко Таларчик намира своята смърт при цунамито в Индонезия през 2004-та година, докато е там на почивка с приятелката си. След откриването на тялото през 2005-та и потвърждаването на смъртта, останалите членове решават да разпуснат групата. През 2006-та излиза Grind Finale - двучасов концертен албум със 152 песни, наречен така в памет на загиналия вокалист.

Стил[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от повечето грайндкор групи, Nasum са определяни от критиците като една от най-иновативните метъл групи. След втория им албум грайндкор влиянията намаляват за сметка на нисконастроени китари, технични дет метъл рифове и бавни брейкдауни. Нетипично за стила им е и наличието на двама вокалиста и две водещи китари.