One of Us (песен на Джоан Озбърн)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
One of Us
песен на Джоан Озбърн от албума Relish
Записанa1994/1995
Издаденa21 февруари 1995
Стилалтърнатив рок
Времетраене5:21
Музикален издателBlue Gorilla Records; Mercury Records
КомпозиторЕрик Базилиън
ПродуцентРик Чертоф
ЕзикАнглийски
ИзпълнителиДжоан Озбърн

One of Us (на български: „Един от нас“) е песен, написана от Ерик Базилиън от The Hooters и изпълнена от американската певица Джоан Озбърн, издадена в началото на 1995 година от албума ѝ Relish, и продуцирана от Рик Чертоф. През ноември същата година песента влиза в класацията Top 40. Песента получава три номинации за Грами и достига до номер 4 в класацията Billboard Hot 100, но Озбърн не успява да повтори този комерсиален успех и One of Us освен дебютен, остава и единственият ѝ хит.

История[редактиране | редактиране на кода]

В свое интервю, Ерик Базилиън твърди, че написва музиката за One of Us за една нощ и това е най-бързата песен, която някога е писал. По това време е по средата на записите за албум на Джоан Осбърн заедно с продуцента Рик Чертоф и Роб Хайман. Поначало Базилиън не мисли, че Джоан е подходяща за изпълнителка на песента, но на предложението на Рик Чертоф тя се съгласява и записват лайв демо на песента под акомпанимента на китара. По думите на Базилиън, като чул резултата, започнал да измисля речта, която би изнесъл при получаването на статуетката „Грами“.[1]

Текст на песента[редактиране | редактиране на кода]

Песента е свързана с различни аспекти на вярата в Бог, като задава различни въпроси, подканяща слушателя да си представи как би се отнесъл с Бог в различни ситуации, като например „Как би нарекъл Господ в лицето му?“ или „Би ли искал да видиш Божието лице, ако това означава да трябва да вярваш в неща като рая, Исус, светците и всички пророци?“

Студийната версия на песента започва с четири реда на песен, наречена The Aeroplane Ride, записана на 27 октомври 1937 от американския фолклорист Алън Ломакс и спругата му Елизабет за Архива на американските фолклорни песни към Библиотеката на конгреса. Изпълнява я Нел Хемптън от Селиърсвил, Кентъки, като вариация на химна от 1928 година на Джон С. Макконъл Heavenly Aeroplane.[2][3]

Видеоклип[редактиране | редактиране на кода]

Продуциран от Марк Селиджър и Фред Удуърд, видеоклипът е основно сниман на Кони Айлънд. Показани са различни атракциони като скоростно влакче, виенско колело и Нюйоркския аквариум, редуващи се с тонирани в сепия архивно изглеждащи кадри и близък план на Джоан, пееща пред камерата.

Отзиви от публиката[редактиране | редактиране на кода]

Roch Parisien called the song a simple, direct statement of faith, honest and unadorned, one framed in a near-perfect chorus and delectable Neil Young-ish guitar riff.[4] През 2007 година песента попада под номер 54 в класацията на VH1 за 100-те най-велики песни на 1990-те[5] и под номер 10 в класацията на същия канал на 40-те най-добри изпълнители с еднократни хитове от 1990-те.

Издания[редактиране | редактиране на кода]

  1. One of Us (сингъл) – 5:05
CD single – Франция
  1. One of Us (сингъл) – 4:16
  2. One of Us (студийна версия) – 5:21
CD single – САЦ
  1. One of Us (студийна версия) – 5:21
  2. Dracula Moon – 6:21
CD макси сингъл – Европа
  1. One of Us (сингъл) – 4:16
  2. Dracula Moon – 6:21
  3. One of Us (студийна версия) – 5:21
  4. Crazy Baby (лайв от Фокс Тиътър, Боулдър, Колорадо) – 8:06

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Песента получава три номинации за „Грами“ през 1996 година в категориите „Най-добро женско вокално поп изпълнение“, „Запис на годината“ и „Песен на годината“.

През януари 1996 година песента One of Us достига до топ 10, изкачвайки се до номер 4 в класацията Billboard Hot 100.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Will Harris. Popdose Interview: Eric Bazilian of the Hooters // 25 февруари 2008.
  2. "The aeroplane ride / Nell Hampton [sound recording]" Traditional Music and Spoken Word Catalog from the American Folklife Center at the Library of Congress [1]
  3. A sample of the recording The Airplane Ride by Nell Hampton from the album The Gospel Ship (New World Records)[2] Архив на оригинала от 2013-06-29 в Wayback Machine.
  4. Roch Parisien. Joan Osborne – Relish – Review
  5. 100 Greatest Songs of the '90s // Blog.vh1.com, 13 декември 2007. Архивиран от оригинала на 2012-02-14. Посетен на 29 август 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]