OpenAI

от Уикипедия, свободната енциклопедия
OpenAI
OpenAI Inc.
Основаване8 декември 2015 г.[1][2]
ОснователИлон Мъск[3]
СедалищеСан Франциско, САЩ
Служители375[4]
Уебсайтopenai.com
OpenAI в Общомедия

OpenAI е изследователска лаборатория за изкуствен интелект, състояща се от OpenAI LP с нестопанска цел и OpenAI Inc с търговска цел. Тя е основана през 2015 г. от група лидери в технологичната индустрия, сред които Илон Мъск, Сам Олтман, Грег Брокман, Иля Суцкевер и други, с цел разработване на безопасен и полезен изкуствен интелект.

OpenAI провежда изследвания в различни области, свързани с изкуствения интелект, включително обработка на естествен език, компютърно зрение, роботика и обучение с подсилване. Изследователската продукция на организацията включва публикации, софтуерни инструменти и разработването на широкомащабни езикови модели като серията GPT (Generative Pre-trained Transformer), които са предназначени да генерират човешки текст въз основа на големи количества данни за обучение. Най-известният продукт на лабораторията към 2023 г. е ChatGPT.

В допълнение към изследванията, OpenAI също така си партнира с компании и организации, за да приложи своите изследвания към проблеми от реалния свят, и създаде няколко инициативи за насърчаване на безопасното и полезно развитие на изкуствения интелект. Крайната цел на OpenAI е да създаде AI, който е от полза за човечеството като цяло и е в съответствие с човешките ценности.

  1. opencorporates.com. Посетен на 8 януари 2023 г.
  2. www.crunchbase.com.
  3. www.geekwire.com. Посетен на 22 юли 2019 г.
  4. thestack.technology. Посетен на 26 февруари 2023 г.