Илон Мъск

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Илон Мъск
Elon Musk
изобретател, инженер, предприемач, инвеститор
Илон Мъск през 2015 г.
Илон Мъск през 2015 г.

Роден

Религия Агностицизъм
Образование Пенсилвански университет
Станфордски университет
Награди хонорис кауза[1]
Доктор хонорис кауза
Семейство
Майка Мей Мъск
Съпруга Джъстин Мъск (2000 – 2008)
Талула Райли (2010 – 2012)
Талула Райли (2013 – 2016)
Партньор Амбър Хърд (2016 – 17 ноември 2017)[2][3]
Grimes (7 май 2018 – 24 септември 2021)[4]
Деца Nevada Alexander Musk (починал), X Æ A-Xii Musk, Kai Musk, Xavier Musk, Saxon Musk, Damian Musk, Griffin Musk

Подпис Elon Musk Signature.png
Уебсайт elonmusk.com
twitter.com/elonmusk
Илон Мъск в Общомедия

Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер, роден в ЮАР.

Понастоящем е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX („СпейсЕкс“), както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors („Тесла Моторс“), основана от негови втори братовчеди.[5] Той е също така основател на SpaceX и съосновател на Tesla Motors и PayPal ("ПейПал", продадена през 2002 г. за 1,5 млрд. щ. долара, 180 млн. щ. дол. е дялът на Мъск). Член е на Съвета на директорите на компанията SolarCity, основана също от негови братовчеди.

За забележителни заслуги пред науката Мъск е удостоен с членство в Британското кралско научно дружество на 9 май 2018 г.[6][7][8]

Според класацията на Bloomberg на 7 януари 2021 г. Мъск става най-богатия човек на планетата, измествайки основателя на Amazon Джеф Безос.[6][9] Според класацията обаче на Forbes за най-богатите хора на света Мъск заема 2-ро място след Безос.[9]

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Мъск е роден в Претория, Република Южна Африка на 28 юни 1971 г. Майка му Мей Мъск, от канадско-английски произход, е известен модел. Баща му Ерол Мъск е британец, роден в Южна Африка, е електронен/машинен инженер. След като родителите му се развеждат през 1980 г., Мъск живее с баща си на различни места из Южна Африка. Изучава самостоятелно компютърно програмиране и на 12-годишна възраст продава кода на видеоиграта Blastar за 500 долара.

През детството си Мъск е жертва на тежък тормоз от страна на свои връстници, като дори постъпва в болница, след като няколко деца го бутат по стълбището, в резултат на което губи съзнание.

Мъск посещава Waterkloof House Preparatory School (Подготвително училище Уотърклауф), преди да завърши в Pretoria Boys High School (Мъжка гимназия в Претория). На 17 години се премества Канада, след като получава канадско гражданство благодарение на майка си. Прави това преди да го призоват във войската, защото е по-лесно да се емигрира в САЩ през Канада, отколкото през Южна Африка.

На 19 години Мъск е приет в Queen's University в Кингстън, Онтарио, и през 1992 г., след като прекарва 2 години там, Мъск се прехвърля в University of Pennsylvania, където получава бакалавърска степен по физика и бакалаварска степен по икономика от Wharton School. През 1995 г., когато Мъск е на 24 години, той се премества в Калифорния, за да обучение за докторска степен по приложна физика в Станфорд, но напуска само 2 дни по-късно, за да преследва предриемаческите си амбиции в области като Интернет, възобновяема енергия и Космос. През 2002 г. Мъск става американски гражданин.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. Мъск създава Zip2, софтуер компания за уеб разработки, заедно със своя брат, Кимбъл. Компанията разработва и рекламира Интернет „пътеводител“ за вестникарската индустрия. Мъск подписва договори с The New York Times и Chicago Tribune и успява да убеди борда на директорите да изоставят идеята за сливане с компания на име CitySearch. Compaq придобива Zip2 за 307 милиона долара в брой и 34 милиона долара в акции през 1999 г.[10] Мъск придобива 7% или 22 милиона долара от продажбата.

X.com и PayPal[редактиране | редактиране на кода]

През март 1999 г. Мъск става съосновател на x.com – компания за онлайн финансови услуги и разплащания чрез електронна поща. Една година по-късно x.com се слива с компанията Confinity, която има услуга за превод на пари, на име PayPal. Новосъздадената компания се фокусира върху PayPal и през 2001 г. се преименува на PayPal. Първоначалният растеж на компанията е благодарение на популярна кампания, чрез която нови клиенти биват привлечени, след като получат превод през услугата. През октомври 2002 г. компанията е закупена от eBay за 1,5 милиарда долара в акции, от които Мъск получава 165 милиона долара. Преди продажбата Мъск, който е най-големият притежател на акции, е бил собственик на 11,7% от PayPal.

SpaceX[редактиране | редактиране на кода]

Мъск използва около 100 милиона долара от своите лични пари,[11] за да финансира и основе Space Exploration Technologies (Технологии за изследване на космоса) или SpaceX. Това се случва през юни 2002 г. в Хоторн, Калифорния. Мъск е главен изпълнителен директор (CEO) и основен дизайнер (CTO). SpaceX разработва и произвежда ракети-носители, като фокусът е да се подобри състоянието на ракетните технологии. Първите две ракети-носители са Falcon 1 („Сокол 1“) и Falcon 9 („Сокол 9“), а първият космически апарат се казва Dragon („Дракон“). SpaceX успява да направи дизайна на ракетите Falcon и апарата Dragon за 7 години, като започва от самото начало. През септември 2009 г. Falcon 1 (по дизайн на Мъск) става първата частно финансирана ракета с течно гориво, която извежда сателит в орбита. На 25 май 2012 г. космическият апарат Dragon се скачва с Международната космическа станция (МКС), ставайки първия апарат на частна компания, който се скачва с МКС.

През 2006 г. SpaceX сключва договор с НАСА за разработка и тестване на нов космически апарат, Falcon 9, за транспортиране на товар до МКС. Последва нов договор за 1,6 милиарда долара през 2008 г. за 12 полета на Falcon 9 и Dragon до МКС, които да заменят редовните полети на совалките след излизането им от употреба през 2011 г. SpaceX е една от двете (другата е Orbital) частни компании участнички в програмата за „Комерсиални услуги за снабдяване“ (Commercial Resupply Services), които доставят космически товар вместо совалките. Транспортирането на астронавти до МКС се извършва единствено от руската Союз, но от 2014 г. SpaceX е една от двете компании, които са участнички в програмата „Комерсиална поддръжка на екипажи“ (Commercial Crew Development), чиято цел е да възстанови възможностите за доставяне на екипажи на САЩ.

Мъск е повлиян от поредицата на Айзък Азимов „Фондацията“ и вижда изследването на Космоса като важна стъпка в разширението и дори запазването на съзнанието на човешкия живот.

Мъск казва, че междупланетарният живот може да служи като преграда срещу заплахи за оцеляването на човешкия род. „Астероид или супервулкан може да ни унищожи, а също така сме изправени пред рискове, които динозаврите не са срещали: изкуствено създаден вирус, непреднамерено създаване на микро черна дупка, катастрофално глобално затопляне или някакъв вид технология, която още не сме измислили. Човешкият вид е еволюирал милиони години наред, но през последните 60 години беше създадено ядрено оръжие, с което можем да се унищожим сами. Рано или късно трябва да разширим живота отвъд това зелено-синьо кълбо – или да умрем.“ Неговата цел е да се намалят разходите за човешки космически полети 10 пъти. В интервю през 2011 г. той казва, че се надява да изпрати хора на Марс в следващите 10 – 20 години.

Фабриката на SpaceX е използвана за снимките на филма Железният човек 2 и в него Мъск играе себе си.

През 2020 г. Мъск постига големи успехи, като изстрелва двама астронавти с ракетата носител Фалкън-9 и апарата Crew Dragon на 30 май 2020 г.

Към края на 2020 г. Мъск постига още по-големи успехи, като изстрелва четирима астронавти с ракетата носител Фалкън-9 и апарата Crew Dragon на 15 ноември 2020 г.

Tesla Motors[редактиране | редактиране на кода]

Създателите на компанията Tesla Motors (Тесла Моторс) са Мартин Еберхард, Марк Тарпенинг, ДжейБи Страубел и Иан Райт през 2003 г. Една година по-късно Илон Мъск инвестира в компанията и става неин председател. След началото на финансовата криза от 2008 г. Мъск става главен изпълнителен директор (CEO) на компанията и задържа тази позиция до днес. Първата създадена кола на Tesla Motors, Tesla Roadster, се продава в около 2500 бройки в 31 държави. Tesla Motors започва доставките на своя модел седан Model S на 22 юни 2012 г. и показва третия си продукт, Model X, който е предназначен за любителите на SUV, на 9 февруари 2012 г. Model X ще започне да се продава през началото на 2015 г. Като допълнение на своите автомобили, Tesla Motors продава електрически задвижващи системи на Daimler за Smart EV, Mercedes B-Class Electric Drive и Mercedes A Class и на Toyota за RAV4 EV. Мъск успява да убеди и двете компании да станат дългосрочни инвеститори в Tesla Motors.

Желанието на Мъск е построяването на компактен автомобил на цена под 30 000 долара и изработката и продажбата на компоненти за електрически задвижващи системи на други производители на автомобили на достъпни цени, без те сами да трябва да разработват продуктите. Няколко широко популярни публикации го сравняват с Хенри Форд заради неговата работа по напреднали системи за задвижване.

За да преодолее ограничението на изминатото разстояние на електрическите автомобили, Мъск заявява в интервю за All Things D през май 2013 г., че Tesla Motors възнамерява „драстично да увеличи“ своята мрежа от суперзарядни (supercharger) устройства, увеличавайки тройно техния брой на източното и западното крайбрежие на САЩ още този юни с планове за увеличаване на броя им в цяла Северна Америка, включително Канада, до края на годината. Според документи, към ноември 2013 той притежава 32% от акциите на Tesla Motors, които се оценяват на 18 милиарда долара. Неговата заплата в Тесла е един долар и също както Стив Джобс и други остатъкът от неговото възнаграждение е във формата на акции и бонуси за добро представяне.

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск заявява в съобщение до медиите и конферентен разговор и статия в блог на 12 юни 2014 г., че компанията ще разреши нейните технологични патенти да се използват на добра воля, с цел да съблазни останалите производители на електрически автомобили да побързат с техните разработки. „За нещастие, програмите за електрически автомобили (а в това число и всички програми на превозни средства, които не изгарят въглеводород), на основните производители са нищожни, почти несъществуващи, съставляващи средно по-малко от 1% от продажбите на техните автомобили“, казва той по това време.

SolarCity[редактиране | редактиране на кода]

Мъск измисля концепцията за SolarCity (Слънчев град), а през 2006 г. съосновава едноименна компания заедно с братовчедите си Линдън и Питър Райв, в която е най-големият притежател на акции. SolarCity е вторият по големина доставчик на системи за слънчева енергия в САЩ.

Основната мотивация за финансирането на SolarCity и Tesla е желанието му да помогне в борбата с глобалното затопляне. През 2012 г., Мъск обявява, че Tesla Motors и SolarCity ще си сътрудничат (Tesla ще доставя батерии), за да увеличат процента на слънчевата енергия в енергийната мрежа на САЩ, като програмата ще започне през 2013 г.

На 17 юни 2014 г., Мъск се ангажира да построи модерна фабрика в Бъфало, щата Ню Йорк, която ще утрои размера на най-голямата слънчева електрическа централа в САЩ. Мъск заявява, че ел. фабриката ще е „една от най-големите плантации за производство на соларни панели в света“ и че ще бъде последвана от една или повече подобни фабрики през следващите години.

На 1 август 2016 г. Tesla Motors обявява, че смята да придобие SolarCity за $2,6 млрд. Сделката е одобрена от антимонополните органи и е приключена в края на ноември 2016 г., с което SolarCity става дъщерна компания на Tesla Motors.[12]

Hyperloop[редактиране | редактиране на кода]

На 12 август 2013 г. Мъск предлага нова форма на транспорт между Големият район на Лос Анджелис и Залива на Сан Франциско, след като се е разочаровал от одобрената система за бързи влакове на Калифорния. След като първоначално си е представил идеята за Hyperloop (Хипърлуп), Мъск назначава дузина от инженерите, работещи за Tesla Motors и SpaceX, които в продължение на девет месеца работят на концепцията и дизайна на транспортната система. Ранен дизайн на системата е пусната в блоговете на Tesla Motors и SpaceX. Мъск я назовава с името „Hyperloop“ (хипотетична свръхзвукова въздушна машина за пътуване, чиято дължина е приблизително 560 километра от Силмар (северен квартал на Лос Аднжелис) до Хейуърд (на изток от Сан Франциско) и на теория ще позволява на пътуващите да се придвижват между двата града за по-малко от 35 минути, предоставяйки им по-малко време за пътуване дори и от самолет. Предложението на Мъск, технологично обосновано на цената, която той предполага, ще предлага по-евтин транспорт от който и да е друг вид за такова разстояние. Системата се предполага, че ще използва вакуум, за да намали аеродинамичното съпротивление, което на теория ще позволи пътуване с голяма скорост и ниска консумация на енергия. Оценява крайната цена на около 6 милиарда долара, но това е много теоретична оценка. Предполага се, че системата ще разчита изцяло на слънчева енергия. На 15 януари 2015 г. Илон Мъск обявява през Twitter, че ще построи отсечка от Hyperloop с дължина от 8 километра, най-вероятно в щата Тексас, на която студенти и компании да се упражняват.

Други[редактиране | редактиране на кода]

OpenAI, The Boring Company, Neuralink.

„Ако си представяте правителството като корпорация, която има монопол върху населението и не харесвате корпорации, наистина трябва да мразите правителството.“[13]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „Южна Африка“         Портал „Южна Африка          Портал „Канада“         Портал „Канада          Портал „САЩ“         Портал „САЩ