Союз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Союз.

Союз от ерата на Аполо-Союз

Союз (на руски: Союз - съюз, обединение) е Съветска космическа програма за строеж на ракети и космически кораби, оригинално планирани за изпращане на хора на Луната. След като Американците изпреварват СССР и първи изпращат човек там, СССР се отказва от полетите до Луната и използва космическия кораб Союз само в Околоземна орбита.

През 2007 година Союз все още се използва за полети до Международната космическа станция. Но тъй като корабът вече е стар (програмата е стартирана през 1960 г.), Союз ще бъде заменен с нов космически кораб - Клипер.

Союз стартира с катастрофа[редактиране | редактиране на кода]

Корабът Союз има две аварии, които са завършили със жертви. Първата жертва на програмата е Владимир Комаров - космонавтът, пилотирал Союз 1.

Союз 1 излита на 23-ти април 1967 година. Това е първият в историята старт на пилотиран космически кораб, преди той да бъде успешно тестван в безпилотен режим. Союз обаче, излита с над 200 конструктивни дефекта. Проблемите на Комаров започват веднага след навлизането в орбита. Единият панел със слънчеви батерии отказва да се отвори. Поради тази причина планираният старт на Союз 2 и скачването му със Союз 1 се отлага. Това вероятно е било най-разумното решение на инженерите за програмата, защото Союз 2 е имал същите дефекти, и ако е било допуснато излитането му, той също е щял да катастрофира и жертвите биха били много повече.

Союз 1 навлиза в атмосферата за да извърши аварийно кацане. При навлизането не се отваря главният парашут. Автоматиката задейства резервния, но той се оплита около неразтворилия се главен. Комаров се удря в Земята с огромна скорост.

След тази катастрофа Союз е стабилизиран и извършва 9 успешни полета. Това продължава до 6-ти юни, 1971 година. Тогава излита Союз 11 с Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев на борда. Те са първите жители на първата в света орбитална станция Салют-1. Когато на 30-ти юни се завръщат на Земята и наземният екип отваря люка на космическия кораб, всички са мъртви.[1] Оказва се, че при навлизането в атмосферата един от клапаните се е отворил и въздухът на космонавтите е изтекъл в безвъздушното пространство..

Бъдещето на Союз[редактиране | редактиране на кода]

Союз-ТМА е петата и засега последна модидифицирана версия на кораби Союз. Използва се за обслужване на Международната космическа станция (МКС)

След Союз 11 космическият кораб е многократно подобряван. Полетите от Союз 12 до Союз 40 се означават като Союз Фери. В този вариант на космическия кораб могат да се возят само двама души, но този път те са предпазени от защитно облекло.

Четвъртото поколение кораби Союз са пуснати през 1986-та година до 2003 година. С тези космически кораби СССР и след разпадането му Русия поддържа орбиталния комплекс Мир.

През 2003 година започва петото поколение кораби Союз-ТМА. Те са специализирани за работа на Международната космическа станция.

Корабът Союз вече е много стар и въпреки многото подобрения той си остава малък и неспособен за извършване на сложни полети, като например поправки в орбита. Ракетите Союз ще бъдат модифицирани до Союз 2, а на върха на Союз 2 ще има самолетоподобен космически кораб. Това най-вероятно ще бъде Клипер, който трябва да замени Союз.

Космически кораб Союз[редактиране | редактиране на кода]

Союз се състои от три части:

Поради дългата си употреба корабът е претърпял множество модификации, като последната се обозначава като пето поколение. По-важните модификации са следните:

Първо поколение Союз (1967-1971)[редактиране | редактиране на кода]

Soyuz-A drawing.png

Летял на мисиите Союз 1 - Союз 11. Космонавтите са се летели без скафандри, факт който е довел до смъртта на тримата космонавти на полет Союз 11 - Георгий Доброволски, Виктор Пацаев, и Владислав Волков.

Има две версии на кораб от това поколение - Союз 7К-ОК и Союз 7К-ОКС. Вторат версия има и отсек за скчаване, което позволява прехвърляне на космонавти от кораба към космическата станция.

Союз Фери (1973-1981)[редактиране | редактиране на кода]

Soyuz 7K-T 2-seats drawing.svg

Второто поколение кораби Союз летял на мисиите Союз 12 - Союз 40. Без слънчеви батери и с екипаж от двама. Корабът Союз 7К-ТМ е използван за проекта Аполо-Союз през 1975 г. Проекта е първото и последно скачване на корабите Аполо и Союз.

Союз-T (1976-1986)[редактиране | редактиране на кода]

Soyuz-T drawing.png

Носи слънчеви батерии и е с екипаж от трима космонавти, облечени в скафандри.

Союз-TM (1986-2003)[редактиране | редактиране на кода]

Soyuz-TM drawing.png

Четвърто поколение Союз използван за полети до Мир и Международната космическа станция.

Союз-TMA (2003- )[редактиране | редактиране на кода]

Soyuz TMA-7 white background.png

Последното поколение Союз използван за полети до Международната космическа станция.

Союз ракета[редактиране | редактиране на кода]

Ракета Союз на стартовата площадка

Ракета Союз е ракета-носител проектирана и конструирана от РКК Енергия в град Самара, Русия. Ракетата е използвана за изстрелване на пилотираните космически кораби Союз като част от програма Союз, а сега се използва за изстрелването на безпилотния снабдителен космически кораб Прогрес до Международната космическа станция.

През 2001 са направени 11 изстрелвания на ракетата, а през 2002 само 9. Изстрелванията се извършват от космодрума Байконур в Казахстан и от Плесецк в северозападна Русия.

Със започването на 2008 ракетата ще се изстрелва и от Космически център Гвиана във Френска Гвиана. Това ще бъде първият път, в който руска ракета-носител се изстрелва от чуждестранен космодрум.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]