Владислав Волков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Владислав Волков
съветски космонавт
Информация
Роден 23 ноември 1935 г.
Москва, СССР
Починал 30 юни 1971 г. (35 г.)
стратосферата над Казахстан
Националност руснак
Друга професия инженер
Престой в космоса 28 дни 17 часа 2 минути и 6 секунди
Селекция Група ОКБ-1 и ЦКБЕМ-1
Мисии Союз 7, Союз 11
Владислав Волков в Общомедия

Владислав Николаевич Волков е съветски космонавт. Бординженер на Союз 11 и първия в света екипаж на космическа орбитална станция. Загива трагично при разхерметизация на спускаемия апарат на кораба малко преди приземяването му.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 23 ноември 1935 година в Москва. През 1953 г. след завършванетото на 212-о московско средно училище постъпва в Московския авиационен институт „Серго Орджоникидзе“. Едновременно със следването в института се записва в аероклуб, успешно минава курс на обучение и получава удостоверение за летец-спортист.

През 1959 г. завършва института и постъпва на работа в ОКБ-1 (Конструкторското бюро на Сергей Корольов). Участва в създаването на много образци космическа техника, в това число космическите кораби Восток и Восход.

В 1966 г. е зачислен в отряда на космонавтите. Преминава пълния курс на подготовка за полети на корабите тип Союз.

Космически полети[редактиране | редактиране на кода]

От 12 до 17 октомври 1969 г., извършва своя първи космически полет в качеството на бординженер на космическия кораб Союз 7. Полетът продължава 4 дни 22 часа 40 минути 23 секунди. След него продължава подготовка си в отряда на космонавтите за полети на космическите кораби Съюз и орбиталната космическа станция Салют. Влиза в състава на дублиращия екипаж за полета на космическия кораб Союз 10 (април 1971 г.).

От 6 до 29 юни 1971 г. извършва своя втори космически полет в качеството на бординженер на космическия кораб Союз 11 и орбиталната космическа станция Салют-1. При пребиваването си на борда на орбиталната станция, Волков се занимава с изпробване и работа с нейните бордови системи, а също и с провеждането на научните експерименти. Полетът продължава 23 дни 18 часа 21 минути 43 секунди. При завръщането си на Земята екипажът на космически кораб Союз-11 загива в резултат на внезапно разхерметизиране на кабината с космонавтите. За 2 рейса в космоса Волков лети общо 28 дни 17 часа 2 минути 6 секунди.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • Орден „Ленин“ (2 пъти)
  • Герой на Съветския съюз, 1969
  • Герой на Съветския съюз (посмъртно), 1971
  • Златен медал „Константин Циолковски“ на Академията на науките на СССР.
  • Почетен гражданин на градовете: Калуга, Байконур, Караганда.

На него са именувани: Кратер на Луната, малката планета 1790 Volkov, улици в много руски градове, научноизследователският кораб „Космонавт Владислав Волков“ Издигнат е бронзов бюст на космонавта в Москва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]