Сергей Корольов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Корольов.

Сергей Корольов
Корольов Сергій Павлович
Съветски/украински инженер
Korolyov (1934).jpg
Роден
Починал
14 януари 1966 г. (59 г.)
ПогребанНекропол на стената на Кремъл, Москва, Русия

Учил вМосковски държавен технически университет „Бауман“[1]
НаградиОрден „Ленин“ (20 април 1956)
Ленинска премия (1957)
Герой на социалистическия труд (20 април 1956)
Герой на социалистическия труд (17 юни 1961)
Орден „Ленин“ (29 декември 1956)
Орден „Ленин“ (9 февруари 1957)
Техника
ОбластАвиоинженерство
Семейство
Деца1
ПодписSergei Korolyov Signature.svg
Сергей Корольов в Общомедия

Сергей Павлович Корольов (на руски: Серге́й Па́влович Королёв, на украински: Сергі́й Па́влович Корольо́в (Королів)) е съветски учен и конструктор в областта на ракетната и космическата техника.

Той е двукратен герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска премия, академик на Академията на науките на СССР. Считан е за „бащата на съветската космонавтика“.

Сергей Корольов е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сергей Корольов е син на учител по руска литература. Роден на 30 декември 1906 (12 януари 1907 нов стил) в град Житомир, Руска империя, днес град в Северна Украйна. Още от малък проявява изключителен интерес към летателни апарати и на 17 години създава своя първи планер. След като завършва Киевския политехнически институт, Корольов минава на работа в Московския университет и интересът му се променя – вместо да се занимава със самолетостроене, той почва да се занимава с ракетно придвижване – област, която по това време има само теоретични основи.

1915 година постъпва в първа киевска гимназия, 1917 година е в първи клас Одеска гимназия, а след закриване ѝ получава домашно обучение.

От 1921 година започва активно да участва в разнични авиокръжоци. 1924 постъпва в Киевски политехнически институт. Есента 1926 превежда се в Московският държавен технически университет „Бауман“, или МГТУ „Бауман“

През 1931 г. Корольов основава група за изучаване на реактивно движение – тя по-късно успява да разработи първите съветски ракети с течно гориво – ГИРД-9 и ГИРД-10. През 1933 г. военните поемат групата и заедно с Валентин Глушко създават първия пилотиран летателен апарат с ракетен двигател РП-318 (РакетоПлан).

Гулаг[редактиране | редактиране на кода]

На 22 юни 1938 г. Корольов е арестуван от агенти на НКВД. Осъден е на 10 години затвор (за участие в троцкистка организация, плод на стара, съществуваща вътрешнопартийна борба в КПСС) и изпратен в ГУЛАГ в Източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано и е преместен в т.нар. шарашка. Освободен е през 1944 г.

Космонавтика[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1940-те и началото на 1950-те години Корольов работи по междуконтиненталните балистични ракети от Р-1 до Р-7.

На 4 октомври 1957 година е изстрелян първият в света изкуствен спътник „Спътник-1“, който е изведен в орбита от ракета-носител Р-7.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Пощенска марка на СССР от 1969 г.

В негова чест са наречени:

  • град Корольов, Московска област, преименуван (1996) от Калининград
  • Природо-математическа гимназия „Академик Сергей П. Корольов“, гр. Благоевград, България
  • Професионална гимназия /бивш Техникум по механо-електротехника/ „Сергей Павлович Корольов“, гр. Дупница, България
  • кратер Корольов на обратната страна на Луната
  • кратер Корольов на Марс
  • астероид 1855 Корольов
  • космически кораб в научно-фантастичния телевизионен сериал „Старгейт SG-1