Сергей Корольов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Корольов.

Сергей Корольов
Руски инженер

Роден
Починал
14 януари 1966 г. (59 г.)
Техника
Област Авиоинженерство
Сергей Корольов в Общомедия

Сергей Павлович Корольов (на руски: Серге́ѝ Па́влович Королёв) е съветски учен и конструктор в областта на ракетната и космическата техника.

Той е двукратен герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска премия, академик на Академията на науките на СССР. Считан е за „бащата на съветската космонавтика“.

Сергей Корольов е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение.

Гулаг[редактиране | редактиране на кода]

На 22 юни 1938 г. Корольов е арестуван от агенти на НКВД. Осъден е на 10 години затвор (за участие в троцкистка организация, плод на стара, съществуваща вътрешнопартийна борба в КПСС) и изпратен в ГУЛАГ в Източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано и е преместен в шарашка. Освободен е през 1944 г.

Космонавтика[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1940-те и началото на 1950-те години Корольов работи по междуконтиненталните балистични ракети от Р-1 до Р-7.

На 4 октомври 1957 година е изстрелян първият в света изкуствен спътник „Спътник-1“, който е изведен в орбита от ракета-носител Р-7.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Пощенска марка на СССР от 1969 г.

В негова чест са наречени: