Сергей Корольов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Корольов.

Сергей Корольов
Руски инженер

Роден
Починал
14 януари 1966 г. (59 г.)
Техника
Област Авиоинженерство
Подпис Sergei Korolyov Signature.svg
Сергей Корольов в Общомедия

Сергей Павлович Корольов (на руски: Серге́ѝ Па́влович Королёв) е съветски учен и конструктор в областта на ракетната и космическата техника.

Той е двукратен герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска премия, академик на Академията на науките на СССР. Считан е за „бащата на съветската космонавтика“.

Сергей Корольов е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение.

Гулаг[редактиране | редактиране на кода]

На 22 юни 1938 г. Корольов е арестуван от агенти на НКВД. Осъден е на 10 години затвор (за участие в троцкистка организация, плод на стара, съществуваща вътрешнопартийна борба в КПСС) и изпратен в ГУЛАГ в Източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано и е преместен в шарашка. Освободен е през 1944 г.

Космонавтика[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1940-те и началото на 1950-те години Корольов работи по междуконтиненталните балистични ракети от Р-1 до Р-7.

На 4 октомври 1957 година е изстрелян първият в света изкуствен спътник „Спътник-1“, който е изведен в орбита от ракета-носител Р-7.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Пощенска марка на СССР от 1969 г.

В негова чест са наречени: