Валентин Глушко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валентин Глушко
Валентин Петрович Глушко
съветски инженер
Пощенска марка Русия
Пощенска марка Русия

Роден
Починал
10 януари 1989 г. (80 г.)
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия

Учил вОдеска национална музикална академия
Санктпетербургски държавен университет
Техника
ОбластРакетна техника
Семейство
Подпис
Валентин Глушко в Общомедия

Валентин Глушко (на руски: Валентин Петрович Глушко) е роден на 20 август (2 септември) 1908 г. в Одеса и починал на 10 януари 1989 г. в Москва е съветски учен и инженер в областта на ракетно-космическата техника.[1]

Ракета Енергия с космическия кораб „Буран

Той е основател на съветското ракетостроене на базата на течните горива.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син е на медицинска сестра и започва да се занимава с аеронавтика, след като прочита романите на Жул Верн. Следва физика и математика в Ленинград, но поради липса на средства напуска, без да завърши.

От 1929 до 1930 г. прави изследвания в лаборатория за газова динамика. Става член на ГИРД (Група за изучаването на реактивното движение), основана в Ленинград през 1931 г.

По време на Сталинските репресии е арестуван през 1938 г. През 1939 г. е осъден на 8 години трудово-изправителен лагер и изпратен да работи в така наречената шарашка (секртно научно-конструкторско бюро). Там работи със Сергей Корольов.

Валентин Глушко играе главна роля в развитието на ракетната техника на СССР.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Сред неговите най-големи и с дългосрочен ефект грешки на Глушко при развитието на съветската космическа програма е категоричното отричане на водорода като гориво на космическите двигатели. И докато в Съветския съюз се дискутира възможността за използването на водорода в космическата техника, в САЩ специалистите на НАСА създават ракетата „Сатурн V“, във втората и третата степен на която се използва успешно течен водород за гориво в съчетание с течен кислород.

Източници[редактиране | редактиране на кода]