ГЛОНАСС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Спътник от системата ГЛОНАСС

ГЛОНАСС (на руски: ГЛОНАСС: ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система) е руска спътникова радионавигационна система, подобна на американската GPS и европейската Галилео. Тя е проектирана и контролирана от руското правителство и руските ВВС. Принципът за определяне на положението, скоростта и времето на потребителя във всяка точка на земното кълбо е същият както и при GPS. Хоризонталната ѝ точност е 5-10 м, а вертикалната - 15 м.

Описание на спътниковата система[редактиране | редактиране на кода]

По план в завършен вид ГЛОНАСС се състои от минимум 24 спътника, разположени в 3 орбити на височина от 19 100 километра. Всяка орбита има наклон спрямо екватора под ъгъл 64,8° и съдържа по 8 спътника. Всеки спътник извършва една пълна обиколка за 11 часа и 15 минути, като във всеки момент и във всяка точка на Земята се виждат най-малко 5 от тях.

Първият спътник на ГЛОНАСС е изведен в орбита през октомври 1982 г., а системата е била функционална през септември 1993 г. Максималният брой спътници е бил 26, достигнат през 1995 г. След 1995 г., поради финансови проблеми, руското правителство не е способно да заменя остарелите спътници и техният брой постепенно намалява, като през 2001 г. остават едва 7. След подписване на споразумение с индийското правителство е решено системата да бъде отново функционална през 2008 г. с 18 спътника, а през 2010 г. техният брой да достигне 24. След извеждането на спътник на 03.10.2011 г. системата е напълно комплектована отново.

Понастоящем системата се състои от 30 спътника, като в редовна експлоатация са 24 от тях.

В момента ГЛОНАСС няма голямо цивилно приложение, поради ниското разпространение на гражданска навигационна апаратура. ГЛОНАСС може да се използва и в районите с географска ширина по-голяма от 75°, където има по-добро покритие от GPS.

На 2 юли 2013 г. ракета с 3 спътника, неуспешно изстреляна от Казахстан, се разби в казахстанските полета. Стойността на трите спътника възлиза на 200 млн. долара. Целта им е била да допълнят ГЛОНАСС.[1]

Приложение на ГЛОНАСС[редактиране | редактиране на кода]

В миналото системата е използвана главно за военни и правителствени цели, но днес ГЛОНАСС намира широко комерсиално приложение в навигационните системи и смартфоните. Сама по-себе си с хоризонтална точност на позициониране до 5 метра системата не е най-прецизния инструмент за определяне на местоположението, но комбинирана с GPS (хоризонтална точност до 3.5 метра) точността достига до 2 метра.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]