Виктор Пацаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Пацаев
USSR stamp Viktor Patsayev cropped.jpg
съветски космонавт
Роден 19 юни 1933
Актюбинск, Казахска ССР
Починал 30 юни 1971
стратосферата над Казахстан
Националност руснак
Друга професия инженер
Престой в космоса 23 денонощия 18 часа 21 минути
Селекция Група ЦБКЕМ-1 (1968)
Мисии Союз Т-11
Салют-1
Емблема на мисията Soyuz 11 mission patch.gif
Виктор Пацаев в Общомедия
Паметник на В. Пацаев в Актюбинск
Пощенска марка на СССР „Подвигът на героите ще живее векове“ в памет на екипажа на космическия кораб „Союз-11“, 1971

Виктор Иванович Пацаев е летец-космонавт на СССР, герой на Съветския съюз. Загива при разхерметизация на спускаемия апарат по време на кацането на „Союз 11“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 юни 1933 г. в Актюбинск, Казахска ССР. През Втората световна война баща му загива на фронта. През септември 1948 г. семейството му се премества в гр. Нестеров, Калининградска област. През 1950 г. завършва училище и постъпва в Пензенския индустриален институт, Факултет по фина механика, специалност „Електроноизчислитени машини“.

Дипломира се през 1955 г. и започва работа в Централната аерологическа обсерватория на Хидрометеорологичната служба на СССР. Участва в конструирането на прибори за метеорологичните ракети. През 1958 г. започва работа в ОКБ-1 (конструкторското бюро на Сергей Корольов).

Космонавтика[редактиране | редактиране на кода]

От 1968 е приет в отряда на космонавтите. През 1971 извършва полет в космоса като инженер-изследовател на космическия кораб „Союз 11“ и орбиталната космическа станция „Салют-1“. Полетът продължава 23 денонощия 18 часа 21 минута 43 секунди. При спускането към Земята става разхерметизация на спускаемия апарат на „Союз-11“ и екипажът, в състав Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев, загива.

Пацаев и колегите му от екипажа на "Союз-11" са погребани в Кремълската стена на Червения площад в Москва.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Памет[редактиране | редактиране на кода]

На В. Пацаев са наречени:

Монтирани са паметни плочи в Калуга, в Пенза - на сграда на Пензенския държавен университет, в с. Рождествено (Самарска област) - на ул. „Пацаев“ № 16, в Долгопрудни - на къща на ул. Първомайска, където е живял, и на сградата на Централната аерологическа обсерватория.

В средното училище на гр. Нестеров, Калининградска област е открит музей "В. Пацаев". В двора на училище № 39 в Пенза е издигната колона "В. Пацаев".

На Виктор Пацаев, Владислав Волков, Георгий Доброволски, а също така и на Владимир Комаров са наречени 4 планети в популярната компютърна игра Mass Effect 2 (съзвездие Память скопления Центр Аида).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]