Приложна физика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Серия статии на тема
Физика
Равенство на маса и енергия
История на физиката

Приложна физика е общ термин за физическа наука, в която изследванията са предназначени за определена технологична или практическа употреба.

„Приложна“ се различава от "чиста (фундаментална)" по фина комбинация от фактори като: мотивацията, отношението на изследователите, характера на отношението към науката и техниката, които са част от работата.

Приложната физика се основава на откритията, направени при фундаменталните научни изследвания и се фокусира върху решаването на проблеми, стоящи пред технолозите, така че тези открития да се използват най-ефективно в практиката. [1] С други думи, приложната физика стъпва на основните истини и основните понятия на физическата наука, но е свързана с конкретното прилагане на научните резултати в практически устройства и системи. В същото време приложните физици могат да работят и за решаване на фундаментални научни проблеми: например учените, работещи в областта на физиката на ускорителите на частици ги усъвършенствуват така, че да се проведат експерименти по изясняване на строежа на материята.

Приложната физика обикновено се различава от инженерната наука по това, че приложният физик по-скоро използва физиката или провежда физични научни изследвания с цел разработване на нови технологии или решаване на даден инженерен проблем, докато инженерът проектира нещо конкретно. В този смисъл приложната физика е сходна с приложната математика.

Разпределението на температурата на космическа совалка при повторно влизане в атмосферата
Експеримент, при който се използва лазер
Магнитно-резонансна томографска снимка на глава.

Области на изследване[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Applied physics“ и страницата „Прикладная физика“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.