Джеймс Уеб (телескоп)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Телескопът, гледан отпред
Сравнение огледало Хъбъл и уеб

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ (на английски: James Webb Space Telescope или JWST) е космическа обсерватория, предназначена да замени вече остарелия „Хъбъл“.

Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Телескопът носи името на Джеймс Едуин Уеб – ръководител на НАСА в периода 1961 – 1968 г., под чието управление САЩ изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.

Планираното извеждане на апарата в космоса на хелиоцентрична орбита от около 1 500 000 km от Земята, е планирано за октомври 2018 г.[1] Вследствие обаче на препоръки от независим съвет за преглед, понастоящем изстрелването на JWST е насрочено за не по-рано от 24 декември 2021 г.[2] Планираният старт е определен да бъде от Гвианския космически център в Куру, Френска Гвиана с ракета „Ариана 5“.[3]

На 25 декември 2021 г. телескопът успешно е изведен в орбита от космодрума Куру.[4] Първите научни изследвания ще започнат в началото на 2022 г. Срокът на работа на телескопа е не по-малко от пет години; количеството хладилен агент е достатъчно за около 10 години работа.

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

Джеймс Едуин Уеб

Въпреки планираната маса на апарата, равняваща се на половината от тази на Хъбъл, той ще разполага с 6 пъти по-голямо в сравнение с него огледало (6,5 m в диаметър).

Телескопът „вижда“ звезди от първия милиард години от образуването на вселената благодарение на способността си да записва инфрачервена светлина. Човешкото око не вижда тази светлина, защото честотата ѝ е твърде ниска. В началото светлината може и да е била видима за нас, но докато стигне до нас, вследствие на разтягането на пространството през милиардите години пътуване дължината на светлинната вълна се увеличава, т.е. честотата ѝ се намалява до червено и под видимата светлина.[5]

Наземен контрол[редактиране | редактиране на кода]

Наземният контрол е поверен на Space Telescope Science Institute (STScI), базиран в Балтимор, Мериленд. Негова задачата е операционното управление на телескопа и доставяне на данните за астрономическата общност.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]