Розета (космически апарат)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Розета.

Розета
Данни за кораба
ФункцияИзследване на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко
ТипОрбитиране и кацане на комета
Страна Европейски съюз
Основен потребител Европейска космическа агенция
Дата на изстрелване2 март 2004
Ракета-носителАриана 5
Оперативни данни
СтатутКацнал на кометата на 12 ноември 2014 г., мисията прекратена на 30.09.2016
УебсайтESA-Rosetta
Розета (космически апарат) в Общомедия

„Розета“ (на английски: Rosetta) е роботизиран космически апарат на ЕКА, изстрелян през 2004 г. с цел да изследва кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

Съдържа 2 главни елемента: космическа сонда „Розета“ и спускаем апарат „Фѝле“ (лат. Philae, гр. Φιλαί). Името на спускаемия апарат идва от остров на река Нил, където е намерен обелискът, използван за превеждане на Розетския камък). Мисията трябва да проучи и 2 астероида по пътя си към кометата.

Апаратът е именуван на Розетския камък с надеждата мисията да помогне за разкриване на това как е изглеждала нашата Слънчева система преди да се образуват планетите.

През август 2014 апаратът „Розета“ влиза в стабилна орбита около кометата 67P/Чурюмов-Герасименко и с помощта на апаратурата си започва търсене на най-подходящо място за кацане на спускаемия апарат Филе, който се намира на борда ѝ. На 12 ноември 2014, макар и с някои трудности, „Фѝле“ каца успешно върху повърхността на кометата и така става първият управляван от хора от Земята апарат, който каца на комета от Слънчевата система.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]