Марс Семпъл Ретърн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марс Семпъл Ретърн
Художествено представяне на Марс Семпъл Ретърн
Общи данни
По програма наНАСА, ЕКА
Типорбитален апарат, приземяващ се апарат и роувър
Основни целиизследване на Марс и връщане на проби
Дата на изстрелване2018
Стартова установкаАрес V или Ариана V
Състояниепроект
УебстраницаМарс Семпъл Ретърн в каталога на НАСА
Марс Семпъл Ретърн в Общомедия

Мисията Марс Семпъл Ретърн (на английски: Mars Sample Return Mission) ще бъде космическа мисия, която ще събере скали и образци от прах от Марс и ще ги върне на Земята за анализ. Едно отделно предложение е да бъде съвместен проект между НАСА и ЕКА и е насрочено за 2018 година[1], а връщането на пробата до Земята се предполага, че стане в периода 2020 – 2022 г.[2]

Преглед на планираната мисия[редактиране | редактиране на кода]

Ракетата-носител, с която ще бъде изсрелян апарата зависи от датата на изстрелване. Преди 2018 г. само ракети като Ариана 5, Атлас V и Делта IV могат да изстрелят сондата, но след 2018 г. Арес V също ще бъде довършена и тя може да бъде използвана.

Мисията ще се състои от спускаема сонда и орбитален апарат и вероятно от ровър. Орбиталния апарат трябва да пренесе другите компоненти и да върне пробата на Земята.

Ровърът трябва да събере проби от скалите и пясъка на Марс, като за целта ще използва множество инструменти създадени от учените от НАСА и ЕКА. Ако той се провали, най-вероятно спускаемата сонда ще разполага с роботизирана ръка и ще може да събере проби. Сондата може да разполага и с уред, с който да сондира материал от вътрешността на планетата.

Върнатите проби ще бъдат постижение за науката и ще могат да бъдат анализирани подробно. Ще бъдат излседвани за следи от живи или мъртви организми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Date set for Mars sample mission BBC News
  2. Mars Sample Return: bridging robotic and human exploration // European Space Agency, 21 юли 2008. Посетен на 3 юни 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]