Нови хоризонти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нови хоризонти
New Horizons 1.jpg
Общи данни
По програма на НАСА
Тип автоматичен
Основни цели Прелитане покрай Юпитер, Плутон и Харон
Дата на изстрелване 19 януари 2006
Стартова установка Атлас V-551
Маса 478 kg
Продължителност над 10 години
Състояние функциониращ, на път
Уебстраница Страница на Нови хоризонти
Нови хоризонти в Общомедия
Лого на мисията

„Нови хоризонти“ (на английски: New Horizons) е роботизиран космически апарат на НАСА, който в момента e на път към планетата-джудже Плутон. Очаква се, че той ще бъде първият космически апарат, който ще прелети в близост и ще изучи Плутон и неговите луни, Харон, Никта, и Хидра. НАСА може също така да одобри полети покрай един или повече други обекти в Пояса на Кайпер.

„Нови хоризонти“ е изстреляна на 19 януари 2006 г. с втора космическа скорост спрямо Земята и Слънцето. Относителната му скорост от около 16,26 км/с или 58536 км/ч след изключването на двигателя на последната степен, е най-високата скорост, постигната от космически апарат, напускащ Земята, до днешен ден. Апаратът прелита край Юпитер на 28 февруари 2007 г. и пресича орбитите на Сатурн на 8 юни 2008 г. и на Уран на 18 март 2011 г. Очаква се „Нови хоризонти“ да прекоси орбитата на Нептун на 24 август 2014 г. Прелитането край Плутон и неговите спътници е планирано за 14 юли 2015 г., след което апаратът ще продължи към Пояса на Кайпер.

Компютрите и електрониката на космическия апарат са в хибернация по време на дългия път. Биват събуждани два пъти в годината — през ноември и януари, за да насочат антената към Земята и да осигурят поддръжката.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]