Аврора (програма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Аврора.

Аврора е космическа програма на Европейската космическа агенция (ЕКА), основана през 2001 г. за европейско дългосрочно изследване на Слънчевата система чрез роботизирани космически апарати и пилотирани космически полети. Второстепенна цел е търсенето на живот в космоса.[1]

Страните членки в програмата се ангажират да участват в програмата за петгодишни периоди (първият е от 2005 до 2009 г.), след което могат да променят типа на своето участие или да напуснат изцяло.

През първите години на програмата се планират водещи научни програми като ЕкзоМарс и NEXT,[2] както и мисии за демонстрации на ключови технологии чрез капсули за обратно навлизане в атмосферата.

През последните години ЕКА все по-често използва името Изследователска програма Аврора или просто Изследователска програма. Въпреки че пилотираните космически полети остават дългосрочна цел на програмата, усилията са най-вече насочени към ЕкзоМарс и подготовката за международната мисия Марс Семпъл Ретърн. Поради проблем с финансирането от двете страни на Атлантическия океан плановете за тези роботизирани мисии се правят все повече в сътрудничество с НАСА.

На срещата на 29-30 юни 2000 г. в Плимът, Великобритания ЕКА и НАСА подписват споразумение с цел изпълнението на съвместни мисии до Марс през 2016, 2018 и 2020 г., които целят връщане на марсиански проби на Земята.[3] Споразумението не включва мисия ЕкзоМарс, но основни части от научните прибори на мисията е възможно да бъдат използвани. Един от основните участници в програма Аврора Италианската космическа агенция изразява скептицизъм към споразумението, най-вече поради липсата на независима Европейска демонстрация на ключови способности за бъдещо планетарно изследване.[4]

Към момента Аврора има две планирани мисии с името ЕкзоМарс в сътрудничество с Федералната космическа агенция и планирани за 2016 и 2018 г.

Мисии[редактиране | редактиране на кода]

Компютърен модел на марсохода от програма ЕкзоМарс.

През първото десетилетие на програма Аврора, фокусът е върху роботозинираните безпилотни космически апарати.

Основни мисии[редактиране | редактиране на кода]

Второстепенни мисии[редактиране | редактиране на кода]

Второстепенните мисии са предвидени за технологична демонстрация и са фокусирани върху развитието на определена технология, нужна за основните мисия.

  • „Капсула за обратно навлизане в атмосферата на Земята“ – мисия за подготовка на Марс Семпъл Ретърн.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aurora's origins. // ESA.
  2. NEXT exploration mission — call for ideas. // ESA.
  3. Space News, ISSN 1046-6940, Volume 20, Issue 28, 2009 July 13, page 4
  4. Space News, ISSN 1046-6940, Volume 20, Issue 30, 2009 July 27, page 6.