Маринър 6 и 7

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маринър 6
Маринър 6 и 7
Сондата Маринър 6
Общи данни
По програма на НАСА
Основни изпълнители JPL
Тип автоматичен
Основни цели изследване на Марс.
Дата на изстрелване 24 февруари 1969 г.
ВВС база Кейп Каневерал
Стартова установка Атлас
Маса 411,8 kg
Уебстраница Маринър 6 (НАСА)
Маринър 7
Маринър 6 и 7
Сондата Маринър 7
Общи данни
По програма на НАСА
Основни изпълнители JPL
Тип автоматичен
Основни цели изследване на Марс.
Дата на изстрелване 27 март 1969 г.
ВВС база Кейп Каневерал
Стартова установка Атлас
Маса 411,8 kg
Уебстраница Маринър 7 (НАСА)

Като част от програма Маринър на НАСА, Маринър 6 и 7 извършват първата двойна мисия до Марс. Апаратите прелитат над екватора и над южните полярни региони на планетата за да анализират атмосферата и повърхността ѝ с помощта на направляеми сензори, които записват и препращат към Земята стотици снимки. Целта на мисията е установяване на база за бъдещите изследвания на Марс, търсене на извънземен живот и да бъдат изпробвани технологичните постижения, които да проправят пътя към дългосрочни изследователски мисии далеч от Слънцето.

Двата апарата са изстреляни на 25 февруари и съответно на 27 март 1969 г. Маринър 6 е изстрелян от стартов комплекс 36В на Кейп Кенеди, а Маринър 7 от стартов комплекс 36А. На 31 юли и 5 август 1969 г. двата апарата прелитат на 3400 км от планетата. На 29 юли 1969, седмица преди достигане на Марс, операторите от JPL загубват контакт с Маринър 7. Сигнала е възстановен с помощта на допълнителната антена малко след пристигането на Маринър 6. По-късно е установено, че батерия на борда на Маринър 7 е експлодирала. Благодарение на наблюдения направени от Маринър 6 е възможно препрограмирането на Маринър 7 за да може да заснеме точки интересуващи учените и впоследствие изпраща повече снимки отколкото Маринър 6 въпреки експлозията.

По случайност и двата апарата прелитат над региони с кратери и пропускат както големите северни вулкани, така и екваториалния гранд каньон открити по-късно. Сондите фотографират около 20% от повърхността. Изпратени са 198 снимки до Земята и е допълнена информацията от предната мисия на Маринър 4. И двата апарата изучават атмосферата на Марс. Получена е ценна научна информация. Изяснява се, че Марс няма особена прилика с Луната. Какъвто извод прибързано е направен след полета на Маринър 4.

Ултравиолетовия спектрометър на борда на Маринър 6 и 7 е конструиран от Лабораторията по атмосферна и космическа физика.

Маринър 6 и 7 са нефункциониращи и обикалят в хелиоцентрична орбита.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]