Атлас (ракета)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атлас.

Изстрелване на ракета Атлас

Атлас (на английски: Atlas) е името на американско семейство ракети-носители. Ракета Атлас е конструирана в края на 50-те години на 20 век. Ракетата използва течни горива, като LOX и РП-1. Моделите Атлас II са изстрелвани общо 63 пъти в периода между 1991 и 2004 година. Има само 6 изстрелвания на ракета Атлас III от 2000 до 2005 г. Атлас V е все още в употреба с планирани полети до 2011 г.

Еволюция на Атлас[редактиране | редактиране на кода]

Ракета Атлас[редактиране | редактиране на кода]

Първото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета Атлас се състои на 17 декември 1957 г.[1] Построени са около 350 такива ракети. Много от тях са преработени в ракети-носители след излизане от употреба. Ракетите преработени в Атлас Е/Ф са иползвани за извеждане на изкуствени спътници GPS.[2]

Конструирани са и ракети Атлас за невоенни цели. На 18 декември 1958 г. такава ракета е използвана за извеждането на спътник SCORE, който е първият прототип на комуникационен спътник и първият тест за практическо приложение на спътник.[3][4]

Атлас е използвана за много от полетите на програма Мъркюри. На 20 февруари 1962 е изстрелян полет Френдшип 7 с космонавтът Джон Глен наборда, който прави три обиколки около Земята. Това е първият американски космонавт в орбита около Земята. С Атлас са направени още три полета от тази програма между 1962 – 63 г.

НАСА изстрелва космчиеските апарати от програма Сървейър и апаратите пратени до Марс от програма Маринър с тази ракета.

Атлас I[редактиране | редактиране на кода]

С първото изстрелване на Атлас I е изведен изкуственият спътник CRRES на 25 юли 1990 г.[5]

Атлас II[редактиране | редактиране на кода]

Еволюцията на ракети Атлас

През май 1988 американските ВВС избират Дженерал Динамикс (сега Локхийд Мартин) за конструирането на Атлас II. С първото изстрелване е изведен спътникът Eutelsat в геостационарна орбита на 7 декември 1991 г.

Атлас III[редактиране | редактиране на кода]

Атлас III е използвана в периода 2000 – 2005 г. Тази ракета е първата от семейството, която използва „нормални“ ракетни степени. Първата ѝ степен използва само един двигател РД-180.

Атлас V[редактиране | редактиране на кода]

Атлас V е конструирана от United Launch Alliance, компания на Локхийд Мартин и Боинг. Първото изстрелване е направен на 21 август 2005 г. През късната 2009 ракетата трябва да изстреля Марс сайънс лаборътори.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rusty Barton. Atlas ICBM Chronology. // [1] Архивиран от оригинала на 5 юли 2005.
  2. Atlas E. // Encyclopedia Astronautica.
  3. Project SCORE. // Patterson Army Health Clinic. Архив на оригинала от 2007-06-24 в Wayback Machine.
  4. SCORE (Signal Communication by Orbiting Relay Equipment). // GlobalSecurity.org.
  5. Atlas I. // Encyclopedia Astronautica.