Устройство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Устройство (също така прибор, уред, механизъм, конструкция, (на английски: device) в техниката е създаден от човека обект със сложна вътрешна структура за изпълнението на определена функция.[1]

Думата „устройство“ се използва често тогава, когато липсва по-точен общоприет термин. При това тя е съпроводена с общо определение на функцията, като например зарядно устройство, дискетно устройство. В електрониката се създават електронни устройства (на английски: electronic devices), чиято задача е пренасяне и обработване на сигнали и информация.

Прибор, уред[редактиране | редактиране на кода]

„Прибор“ и „уред“ също се използват като синоними на устройство.[2][3] Прибор има по-широко значение като комплект, набор от предмети или инструменти за извършването на някаква работа или действия (напр. навигационни прибори, прибори за хранене). Такива са случаите:

В ролята си на синоним на „устройство“ терминът „уред“ се използва най-често като домакински (битови уреди): микровълнова печка, вентилатор, везни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Устройство“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.