Тесла (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Тесла.

Tesla
Лого на Tesla
Главната квартира на компанията в Пало Алто
Главната квартира на компанията в Пало Алто
Тип публично дружество
Търгувана като NASDAQ: TSLA
Индустрия Автомобилостроене
Основана 2003
Основател Илон Мъск,
Martin Eberhard,
JB Straubel,
Marc Tarpenning
Седалище Пало Алто, Калифорния, САЩ
Ключови личности Робин Денхолм (президент)
Илон Мъск (изп. директор)
Служители 10 000 (2014)[1]
Продукти Tesla Roadster
Tesla Model S
Tesla Model X
Продукция електрически луксозни коли; компоненти за автомобили
Годишни приходи 21,5 млрд. долара (2018)[2]
Оперативна печалба -388 млн. долара (2018)[2]
Чиста печалба -976 млн. долара (2018)[2]
Сума на баланса 29,7 млрд. долара (2018)[2]
Пазарна капитализация 75,6 млрд. долара (24.12.2019)[3]
Уебсайт www.teslamotors.com
Tesla в Общомедия

Tesla Inc. (до 1 февруари 2017 г. – Tesla Motors[4]) е американска компания от Силициевата долина, ориентирана към производството на електромобили и към решения за съхранение на енергията. Наречена е в чест на световноизвестния електротехник и физик Никола Тесла.

Сред инвеститорите на компанията са основателите на GoogleЛари Пейдж и Сергей Брин, един от основателите на платежната система PayPalИлон Мъск, Джефри Скол, основател и президент на компанията eBay, и Daimler. Илон Мъск е вложил собствени средства повече от останалите – $ 7,5 млн. (част от спечелените 165 млн. долара от продажбата на PayPal).[5]

Модели[редактиране | редактиране на кода]

Tesla Roadster[редактиране | редактиране на кода]

Tesla Roadster е спортен електромобил, първият автомобил на фирмата. Официалното представяне става на 19 юли 2006 г. в Санта Моника, Калифорния. Roadster е първият способен да се движи по обществената пътна мрежа изцяло електрически автомобил в серийно производство, продаван в САЩ в съвременната епоха. Той е и първият серийно произвеждан автомобил, използващ литиево-йонни акумулаторни батерии и първият масово произвеждан такъв автомобил, който може да пропътува над 320 km с едно зареждане.

Tesla Motors провежда конкурс за избор на вида на планираните два Tesla Roadster. Изработването на неокомплектовани с двигател коли е възложено на британския производител на спортни автомобили Lotus. Окончателното комплектоване на електромобилите се извършва в САЩ.

Първите 100 броя Tesla Roadster са произведени в течение на месец. Цената на един автомобил е $100 000 долара. Серийното производство започва през март 2008 г.

Този модел се продава до 2012 г., тъй като договорът с Lotus за доставката на 2500 машини изтича в края на 2011 г. Tesla Motors престава да приема поръчки за американския пазар през август 2011 г.[6] Тогава се планира следващото поколение от този модел да влезе в производство през 2014 г., но вече разработен на базата на Model S.[7]

Tesla Model S (WhiteStar)[редактиране | редактиране на кода]

Tesla Model S

Прототипът на автомобила е представен на публиката на 26 март 2009 г. в Хоторн, щата Калифорния, САЩ. Седанът се разработва под първоначалното условно означение WhiteStar на фирмения филиал в Детройт. След завършването на проектно-конструкторските дейности заводът в Калифорния започва производството първоначално на 10 000, а по-късно – на 25 000 автомобила от модела.

През декември 2012 г. компанията представя спецификациите и цените за САЩ. Базовата цена за САЩ е 57 400 долара. Tesla продава този модел по целия свят. Доставките на дребно започват в САЩ на 22 юни 2012 г., първата доставка на Model S за клиент в Европа е на 7 август 2013 г., а доставките в Китай започват на 22 април 2014 г. Първите доставки на модела с десен волан, предназначени за Великобритания, Австралия, Хонг Конг и Япония, започват през второто тримесечие на 2014 г. Model S има три опции на батериите за пробег максимум до 426 km с едно зареждане, но по-късно те се редуцират до две поради липса на търсене за най-краткия пробег.

Tesla Model S се произвежда във Фримонт, Калифорния, в монтажно предприятие, в миналото съвместно предприятие на Toyota и General Motors, сега наречено Tesla Factory. Tesla закупва дял в завода през май 2010 г. за $42 млн. долара и открива съоръжението през октомври 2010 г. За европейския пазар Tesla сглобява и разпространява Model S от европейския си център за дистрибуция в Тилбург, Холандия. Tesla избира Тилбург заради местоположението му в близост до пристанището на Ротердам, където пристигат компонентите за Model S от САЩ. Центърът също така служи като монтажен цех и склад за резервни части. Колите се изработват и тестват във Фримонт. След това батерията, електрическият мотор и частите се демонтират и транспортират поотделно до Tilburg, където колите се сглобяват отново. Първият модел, с който стартира колата на пазара в Съединените щати, е в две разновидности: с батерия 85 kWh, с които се изминават 426 km с едно зареждане, и 335 km за модела с батерия 60 kWh.

На 12 ноември 2012 г. автомобилът получава наградата Motor Trend 2013 Car of the Year.[8]

Започвайки с превозните средства, произведени в края на септември 2014 г., всички нови коли от Model S са оборудвани с камера, монтирана в горната част на предното стъкло, ориентиран напред радар в долната решетка, и ултразвукови сонарни сензори в предната и задна брони, осигуряващи 360° буферна зона около колата. Тази техника позволява на Model S да открива пътните знаци, пътната маркировка, препятствията и другите превозни средства. В допълнение към адаптивния круиз-контрол и предупреждението при напускане на лентата за движение, тази система позволява полуавтономно шофиране и паркиране.[9][10]

​Част от приходите на Tesla Motors, около 11%, са свързани с определени законодателни особености на щата Калифорния (Програма ZEV), съгласно които производителите на автомобили са задължени да доставят в щата определен процент коли, които не създават непосредствено замърсяване на въздуха, например електромобили. Тъй като всички автомобили на Tesla се отнасят към тази категория, компанията препродава част от своята квота от този „ZEV credit“ на производителите на бензинови коли, например на компанията Honda. От всеки произведен от Tesla електроавтомобил „Model S“ доходът от препродаването на квотата може да достигне 35 хил. долара.[11][12][13][14] Рентабилността на автомобилния бизнес през годината намалява от 25,8% на 22,8%, но в последователно сравнение нараства с почти четири процентни пункта.[15]

Tesla Model 3 (BlueStar)[редактиране | редактиране на кода]

Model 3 е третият модел на Tesla Motors. „BlueStar“ е предишното условно название на този модел. Мартин Еберхард съобщава на 30 юли 2007 г., че транспортното средство ще бъде на пазара през 2012 г. Предвижда се цената на модела да е около 30 000 долара.

Tesla представя колата на 31 март 2016. Потенциалните клиенти започват да правят резервации срещу възстановяем депозит. На 7 април 2016 Tesla обявява 325 000 направени резервации, които впоследствие се качват до 500 000.

Лимитирано производство за модела започва юли 2017. Tesla Model 3 става най-продаваната плъг-ин електрическа кола в Щатите и става първата такава продадена над 100 000 бройки за година.

През януари 2019 Model 3 изпреварва продажбите на Model S. Следващият месец изпреварва продажбите на Chevrolet Volt и става най-продаваната плъг-ин електрическа кола за всички времена в САЩ. Model 3 се предлага в 4 варианта: Standard Range Plus RWD, Dual Motor AWD Long Range, Performance и Standard (струваща $35 000).

Tesla Model X[редактиране | редактиране на кода]

На 9 февруари 2012 г. компанията представя прототипа на нов модел – кросоувър под името Tesla Model X. Тогава Илон Мъск заявява, че производството на модела се планира да започне през 2013 г.[16] Отначало се смята, че в края на 2014 г. ще започне доставката на малки серии, а пълномащабното производство на модела ще започне през 2015 г.[17] Обаче през февруари 2014 г. е заявено, че началото на доставките се очаква едва през второто тримесечие на 2015 г.[18]

В сравнение с Model S при Model X се забелязват някои различия, като: добавен е трети ред седалки, автоматично отварящи се нагоре задни врати за влизане на пътниците във 2-ри 3-ти ред, възможност за поръчка на модел с два двигателя (4х4), махнати са външните огледала за гледане назад (те са заменени с камери, които в движение спестяват около 5% от заряда, а изображението от огледалата се изобразява на приборния панел).

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Tesla Motors е лауреат на наградата The Crunchies 2007 в номинацията „Най-добро екологично начинание“ (заради разработката на автомобили с електрически двигатели).[19]

Мрежата Supercharger[редактиране | редактиране на кода]

„Supercharger“ в Карлстад, Швеция
Кола Tesla Model S се зарежда на станция от мрежата Supercharger в Делауеър

Tesla строи мрежа от станции за презареждане на електромобили под названието Supercharger („суперзареждач“). Станциите са разработени, за да позволят на седана Model S да прави дълги пътувания. Компанията цели да покрие всички транспортни коридори с голям трафик, намиращи се на територията на континенталните Съединени щати. Към средата на май 2014 г. там действат 90 станции, в Европа – 16 и в Китай – 3.[20] По думите на Илон Мъск се очаква, че „цялата територия САЩ ще се покрие до края на 2014 г.“, а притежателите на коли Tesla ще получат възможността безплатно да ползват тези станции през целия период на експлоатация на колите.[21]

Станциите работят по следния начин:

 1. Обикновено зареждане на акумулаторната батерия за 20 минути – безплатно.
 2. Фирмена технология с бърза (за 1,5 минути) роботизирана замяна на „паднала“ батерия със заредена, което става откъм дъното на колата – срещу заплащане.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Tesla Motors Investor Presentation. // 5 февруари 2015.
 2. а б в г ir.tesla.com
 3. www.macrotrends.net
 4. Tesla Motors става само Tesla
 5. Основателите на Tesla Motors и първите електромобили на компанията
 6. Farewell Roadster: Tesla Will Stop Taking Orders for its Iconic EV in Two Months. // Архивиран от оригинала на 3 юни 2012.
 7. Tesla plans all-new Roadster. // Архивиран от оригинала на 3 юни 2012.
 8. Tesla Model S Wins One of Automotive Industry's Highest Honors: Motor Trend 2013 Car of the Year. // Архивиран от оригинала на 6 януари 2013.
 9. Riding shotgun in Tesla's fastest car ever. // Engadget. Посетен на 5 февруари 2015.
 10. Tesla D is, as expected, an AWD Model S but new autopilot features surprise. // AutoblogGreen. Посетен на 5 февруари 2015.
 11. 2012 Zero Emission Vehicle Credits // California.gov, ARB; 25 октомври 2013
 12. Tesla sells ZEV credits to Honda. // Automotive World. 4 юни 2010. Посетен на 5 февруари 2015.
 13. Tesla revenue to get boost from selling „green“ car credits-analyst. // Reuters, 14 май 2013. Посетен на 22 ноември 2013. (на английски)
 14. Green-Car Credits: Automakers' New Way to Cash In. // BusinessWeek, 7 юни 2012. Посетен на 5 февруари 2015. (на английски)
 15. Tesla завърши тримесечието без загуба и обеща да пусне Model Y до следващото лято. //
 16. Tesla Unveils Model X at Its Southern California Design Studios. // Архивиран от оригинала на 28 юни 2012.
 17. Tesla Model X Release Date: Superficial Production Next Year; Deliveries To Customers In Full Effect Later. // 6 ноември 2013.
 18. Tesla Posts Strong Q4 Earnings; Projects More Growth This Year. // 19 февруари 2014.
 19. The Crunchies 2007. // Tech Crunch. Архивиран от оригинала на 28 юни 2012.
 20. Mark Rogowsky. Tesla Sales Blow Past Competitors, But With Success Comes Scrutiny. // Forbes. 16 януари 2014. Посетен на 5 февруари 2015.
 21. At Tesla’s Party, Superchargers and Delivery Dates. // 25 септември 2012. Архивиран от оригинала на 18 юни 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]