OpenCL

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

OpenCL (от английското Open Computing Language - букв. Свободен Изчислителен Език) е фреймуърк за писане на програми, които се изпълняват паралено на платформи, състоящи се от различни типове процесори - CPU, GPU, DSP, FPGA и др. Разработката му е започната от Епъл с идеята за по-всеобхватно използване на графичните процесори. Тоест програми, които не са свързани с графика да се изпълняват на графичните процесори (GPU)

OpenCL включва език (базиран на C99) за писане на ядра (функции, които се изпълняват на OpenCL устройства), плюс API - интерфейс за дефиниране и контрол на платформи.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „OpenCL“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Официален сайт[редактиране | редактиране на кода]