Pie Postulatio Voluntatis

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Pie Postulatio Voluntatis“
„На благочестивата молба и желание“
Герб на папа - автор
булата „Pie Postulatio Voluntatis“
вид папска була
език латински
папа Паскалий II
година на издаване 15 февруари 1113 г.
място на издаване Беневенто, Италия

Pie Postulatio Voluntatis (в превод от латински: На благочестивата молба и желание) е папска була на римския папа Паскалий II, издадена в Беневенто, Италия, на 15 февруари 1113 г., с която се утвърждава рицарският орден на хоспиталиерите.

Както и останалите папски були, и тази получава името си по първите думи от текста. С булата орденът се признава за независима международна организация, поставена в непосредствено зависимост единствено и само от папата. Всички привилегии и права на ордена в Европа и Азия, както настоящи, така и тези които ще бъдат придобити в бъдеще, ще бъдат завинаги собственост на ордена. Предвижда се, че след смъртта на предводителя на ордена, никой да не може да бъде назначен на негово място с хитрост, интрига или сила, а мястото се полага на този, когото изберат и назначат членовете на ордена в съгласие с Божията воля. Забранява се отчуждаването на имущество на ордена и облагането му с данъци. Предвижда се отлъчване от църквата за тези, които нарушават постановленията на булата.

Булата на папа Паскалий ІІ е запазена и се съхранява в бившия дворец на великия магистър в Ла Валета, Малта.

На 19 юни 1119 г. папа Каликст II издава булата „Ad hoc nos disponente“, с която потвърждава привилегиите и владенията на ордена, както постановленията на „Pie Postulatio Voluntatis“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]