Protopterus aethiopicus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Protopterus aethiopicus
Marbled lungfish 1.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
надклас: Osteichthyes Костни риби
клас: Sarcopterygii Ръкоперки
подклас: Dipnoi Двойнодишащи риби
разред: Lepidosireniformes Двубелодробни
семейство: Protopteridae
род: Protopterus
вид: Protopterus aethiopicus[1]
Научно наименование
Уикивидове Protopterus aethiopicus
Heckel, 1851 г.
Подвидове
  • P. a. aethiopicus
  • P. a. congicus
  • P. a. mesmaekersi
Protopterus aethiopicus в Общомедия

Protopterus aethiopicus е вид африканска двойнодишаща риба от семейство Protopteridae. Геномът на рибата притежама 133 милиона базови двойки[2]. Това я прави гръбначното животно с най-голям известен геном и на трето място сред организмите на Земята – след Polychaos dubium и Paris japonica, съответно с 670 милиона и 150 милиона базови двойки.

Морфологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Видът е с гладко издължено тяло с цилиндрични люспи. Опашката е много дълга и се стеснява в края. На дължина достигат до 200 cm.[1] Гръдната и тазовата перки са много дълги и тънки като наподобяват на спагети. Новоизлюпените малки са разклонени външни хриле, които наподобяват на тези при поповите лъжички. След 2 - 3 месеца рибките се трансформират, чрез метаморфоза във възрастни форми като загубват външните си хриле и придобиват хрилни цепнатини. Тези риби имат жълтеникав, сив или розов цвят с тъмносиви мраморирани петна. Наподобява на окраската на леопард. Цветът на тялото е по-тъмен в горната част на тялото и изсветлява към корема.[3]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Protopterus aethiopicus е разпространена в Танзания, ДР Конго, Кения, Уганда и Судан. Среща се основно в расейна на река Нил и големите рифтови езера – Алберт, Едуард, Танганика, Виктория, Но и Кьога.[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Fishbase.org
  2. IJ Leitch. Genome sizes through the ages. // Heredity 99. Nature Publishing Group, 13 юни 2007. DOI:10.1038/sj.hdy.6800981. с. 121 – 122.
  3. Animal-world.com
  4. Fishbase.org