Роудрънър Рекърдс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Roadrunner Records)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Роудрънър Рекърдс
Roadrunner Records Logo.svg
Собственик Уорнър Мюзик Груп
Основана 1980
Основател Cees Wessels
Разпространител Атлантик Рекърдс Груп
Жанр Рок, Метъл

Роудрънър Рекърдс е звукозаписна компания, която се концентрира основно върху рок и метъл групи. Компанията е една от водещите за този тип музика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Звукозаписната компания е основан в Нидерландия през 1980 г. и първоначално е наречен „Roadracer Records“. В началото компанията се опитва да вкарва северноамерикански метъл в Европа. През 1986 звукозаписната компания отваря клон в Ню Йорк, а след това и офиси в Германия, Англия, Франция, Япония и Австралия. Първите успешни албуми на лейбъла са на King Diamond (първия изпълнител на Роудрънър Рекърдс, който влиза в чарта на Билборд) и Annihilator. Звукозаписната компания поема и разпространението на ранните албуми на Металика в скандинавския регион. В края на 1980-те години издава 2 емблематични метъл албума, на Obituary (Slowly We Rot) и на Sepultura (Beneath the Remains).

В началото на деветдесетте години издава албумите на Life of Agony, Sepultura и Type O Negative. Последните две групи успяват да придобият голяма популярност. Албумът Chaos A.D. на Sepultura е първият за компанията достигнал до топ 40 на билборд. Албумът Bloody Kisses на Type O Negative става първият златен (по-късно платинен) за Роудрънър Рекърдс. През 2000 албум на Слипнот, също става платинен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]