Rock Meets Classic

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Rock Meets Classic
Rock Meets Classic в Общомедия
Rock Meets Classic – Лого
Rock meets classic – Wacken Open Air 2015

Rock Meets Classic (RMC) е концертна серия, която обикаля Германия и други европейски страни редовно веднъж годишно от 2010 г. насам с различни звездни гости. Симфоничен оркестър и различни групи свирят заедно хитове от рок историята, които се пеят предимно от оригиналните певци, които се сменят всяка година. Симфоничният оркестър на RMC, който е събран специално за поредицата от концерти, поема класическата част от аранжиментите, докато до 2020 г. Mat Sinner Band, немска рок група, която е придружена от няколко фонови певци, отговаря за рок музиката. От 2010 до 2020 г. Мат е грешникмузикален директор и творчески директор на продукцията Rock Meets Classic. Постоянната поддържаща група включва Златко Джими Кресич (клавишни), Алекс Бейрод и Том Науман и Оливер Хартман (Ат Ванс) на китари (Primal Fear) - (Sinner), Мориц Мюлер на барабани (The Intersphere) и певците Саша Кребс (The Queen Kings) – (Грешница), Габриела Гунчикова и Джорджия Колелуори (Грешница).[1] През 2020 г. турнето трябва да бъде отменено рано поради корона пандемията, а през 2021 и 2022 г. не се състояват турнета пак поради пандемията.

История на фестивала[редактиране | редактиране на кода]

През 1992 г. за първи път има турне Rock Meets Classic. Идеята е на Манфред Хертлайн, управляващ директор и основател на Manfred Hertlein Veranstaltungs GmbH. След аплодираното изпълнение в „Wetten,dass..?“ на Томас Готшалк и разпродадено турне през Южна Германия, Rock Meets Classic тръгват на турне в 30 града във Федералната република през 1993 г. Rock Meets Classic се отличава от други продукции от този вид по това, че песните се пеят от оригиналните изпълнители, а не просто се възпроизвеждат инструментално. Съпътстващият оркестър, който се състои от 16 члена през 1993 г., е разширен до 42 членове от 2010 г.

През 2002 г. ново издание на турнето е показано за първи път и в Австрия. През 2010 г. проектът е възобновен за втори път и оттогава турнето се провежда ежегодно с променящ се състав.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rock meets Classic - Band // Посетен на 6 октомври 2023.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rock Meets Classic в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​