S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
S.T.A.L.K.E.R.
Stalkershot 2.jpg
Информация
Производител GSC Game World
Разпространител THQ
Издадена на 23 март 2007
Жанр First Person Shooter
Платформа Персонален компютър, Мобилна игра
S.T.A.L.K.E.R. в Общомедия

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl („S.T.A.L.K.E.R.: Сянката на Чернобил“), известна по-рано като S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost, е компютърна игра, постапокалиптичен екшън от първо лице на украинския производител GSC Game World, която е издадена на 23 март 2007 година.

Действието се развива в алтернативна реалност, в която в близкото бъдеще се е случила втора ядрена авария в атомната електроцентрала в Чернобил и е предизвикала странни промени в околния район. Играта е с нелинеен сюжет и включва елементи на ролева игра и бизнес-симулация.

Основната идея и терминологията на играта („Зоната“, „Сталкер“) са заимствани от научно-фантастичната книга „Пикник край пътя“ на Аркадий и Борис Стругацки и филма „Сталкер“ на Андрей Тарковски. Част от музиката в играта, като например чутата по радиото или изсвирена на китара от сталкерите е записана от украинската метъл-група FireLake.

В S.T.A.L.K.E.R. играчът приема идентичността на „Сталкер“ с амнезия, който нелегално изследва „Зоната“ за артефакти. „Зоната“ е мястото в алтернативната реалност, което е засегнато от промените вследствие на втората експлозия в Чернобил и е радиационно замърсена. В нея са настъпили промени в локалната фауна, флора и закони на физиката. На 11 юли 2007 година GSC Game World оповестява, че предхождащо в хронологично отношение продължение S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky ще бъде пуснато на 29 август 2008 година.