ShakeIT

от Уикипедия, свободната енциклопедия

ШейкИТ (ShakeIT) е втората по големина IRC мрежа в България . Тя е наследник на мрежите BulgariaNET и BGIRC, които все още съществуват с част от сървърите си.

В най-добрите си времена мрежата е имала 5300 потребители едновременно и е била в топ 30 на световните IRC мрежи-[1]. ShakeIT се развива, благодарение на набор от уебчатове в множество български сайтове, като ABV.BG. В мрежата са някои от най-големите български чат канали – #gyuvetch и #30-40.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1998 г. е основана BulgariaNET. Впоследствие към BulgariaNET се присъединяват група отцепили се от UniBG сървъри и се формира нова мрежа с името BGIRC. Макар и с малко потребители, мрежата се управлява с демокрация измежду 40-ина администратори, дискутиращи със сложна реторика и водещи се по сложни правила.

През 1999 г. е основан уебчатът на гювеч и канал #gyuvetch, който скоро след това стават най-големият в мрежата и в поне 3 от годините до 2007 е най-голям чат канал в България, с пик от над 1700 потребителя едновременно.

В периода 2001 – 2002 е разработен от PHP/HTML IRC Client, върху който се пускат множество уебчатове, най-популярен от които и е чатът на АБВ.

През март 2003 г. група от админите решават, че дискусиите са неоправдани и основават ShakeIT, като отделят 3 от сървърите – irc.del.bg, irc.zonebg.com и irc.bgit.net, като избират проста управленска система, наречена ShakeIT Core, базирана върху гласуването на пълно доверие на всеки администратор от ShakeIT Core спрямо останалите и декларация, че ако тази чат мрежа се превърне в причина за конфронтации, всеки един от основателите на мрежата ще спре да се занимава с IRC. Стабилността на мрежата доведе до най-силните ѝ времена, когато в редиците и бяха и сървърите irc.kefche.com и optisprint – Плевен

През пролетта на 2010 г. след очакваното/предполагащо се (в резултат на много различия, нехайство и своеволия на администраторите) разпадане на UniBg на две отделни мрежи, ShakeIT става най-голямата IRC мрежа в България с най-много реални потребители (средно по-около 1600 – 1700) влизащи редовно.

Предполага се че така наречената trusted система водеща и до тази олигархична структура на мрежата, както и голямата неприкосновеност, която имат каналите и псевдонимите (никовете) на потребителите там я прави уникална и стабилна при всеобщия отлив и намаляващ интерес към IRC.

След премахването на бутона чат от портала abv.bg (2012 г.), потребителите на ShakeIT достигаха ниво от около 1200.

Мрежата е била обект на критики относно нарушение на конституцията и закона за личните данни, като незаконно е следила личните съобщения на потребителите. През 2003 – 2004 е добавен код в IRC сървърите, чрез който всички съобщения съдържащи 'спам' ключови думи се препращат в специален административен канал. Кода на IRCd, което използва ShakeIT е публично достъпен и ясно се вижда в него този пач (modules/core/m_message.c). Световното IRC общество заклейми българската мрежа като организация с неморални принципи.

„Световната“ IRC може и да е заклеймила мрежата, но е факт че тя заедно с OptiLaN си останаха двете мрежи които са сравнително стабилни за разлика от UniBG което се раздроби на по-малки мрежи вследствие на традиционната им борба за власт.

ShakeIT Core[редактиране | редактиране на кода]

ShakeIT Core са основателите на мрежата, които отговарят за решенията в нея.

Сървъри[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. irc.netsplit.de, архив на оригинала от 13 януари 2019, https://web.archive.org/web/20190113165832/http://irc.netsplit.de/, посетен на 11 февруари 2021 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]