Staphylococcus aureus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Staphylococcus aureus
Класификация
царство:Bacillati
тип:Bacillota
клас:Бацили (Bacilli)
разред:Caryophanales
семейство:Стафилококови (Staphylococcaceae)
род:Стафилококи (Staphylococcus)
вид:S. aureus
Научно наименование
Rosenbach, 1884
Staphylococcus aureus в Общомедия
[ редактиране ]

Стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus) е грам-положителна сферична бактерия, която често се намира в дихателните пътища на човека и по кожата му. Обикновено не причинява проблеми.

Произход на името[редактиране | редактиране на кода]

Наименованието Staphylococcus aureus описва формата σταφυλή staphylé от гр. ‚грозд‘ и κόκκος kókkos ‚зърно‘, ‚грудка‘, и цвета: от лат. aureus ‚златен‘, тъй като повечето колонии имат оранжево-златист цвят.

Патогенеза[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено се намира в подмишницата, слабините или в носа, а също и в мръсните участъци. Повече инфекции се появяват след директен физически контакт на стафилококите с нарушение на тъканта (рана или прорез). Податливостта към инфекции зависи от различни фактори, като имунната система и цялостното здравно състояние[1].

S. aureus в организма се разпространяват по лимфен път[2].

При инфекция с този микроорганизъм той образува токсини: хемолизини, левкоцидин, ексфолиатин, ентеротоксин и синдром на токсичен шок – токсин 1[2].

Последствията от инфекция със стафилококус ауреус, могат да бъдат[3]:

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено са лесни за лекуване[1].

Резистентни на метицилин (methicillin resistant Staphylococcus aureus – MRSA) инфекциии, за разлика от обикновените Staphylococcus aureus инфекции, не могат да се лекуват с обикновени антибиотици, които включват метицилин. Така лечението често е по-дълго, по-скъпо и по-сложно и с често подновяване на инфекцията[1].

За лечението на заболяванията причинени от S. aureus се използват антибиотици от групата на бета-лактамите, също така макролиди, тетрациклини, аминогликозиди[2].

Предотвратяване[редактиране | редактиране на кода]

Миенето на ръцете е най-важния навик в борбата с инфекциите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]