Направо към съдържанието

Supreme Commander

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Supreme Commander
ИздателGas powered games
РазпространителTHQ
Издадена на16 февруари 2007
Жанрстратегия
ПлатформаWindows, Xbox 360
РейтингESRB E10+
PEGI 12+

Supreme Commander е стратегия в реално време, измислена от Крис Тейлър (Chris Taylor) и създадена от неговата фирма Gas Powered Games. Първите статии за играта се появяват в списанието Pc gamer през 2005. Играта е пусната в разпродажба на 16 февруари 2007 година в Европа и 20 февруари същата година в Северна Америка.

История на играта[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива в бъдещето, където хората са открили устройство наречено Куантумна порта (Quantum gate) и с него могат да пътуват в космоса по-бързо от скоростта на светлината. Хората колонизират много планети и така е образувана Земната империя (Earth empire). Човек на име доктор Бракман създава Киберзите (Symbionts), хора, чийто мозък е свързан с изкуствен интелект. Това прави киберзите по-умни и по-силни от нормалните хора. Хората почват да използват киберзите като роби, но не след дълго киберзите и доктор Бракман почват да бунтуват, защото искат равни човешки права и независимост. Земната империя им отказва, така доктор Бракман създава кибер нацията и те веднага влизат във война със Земната империя. На една друга планета колонизирана от хората живее извънземна раса наречена серафените (Seraphim). Те искат да споделят своята религия и познание с хората, но вместо да приемат това предложение, хората ги ликвидират и превземат планетата. Малка група от хора приели религията на серафените започват да се бунтуват, тази група бързо се разширява и става толкова многобройна, че успяват да превземат планетата. Наричат се Аеонци (Aeon) и обявяват война на Кибер нацията и на земната империя. Земната империя се пробва да въведе ред, но безуспешно и е сменена от друга, по-ефективна форма на управление: Обединената земна федерация (UEF). Тяхната цел е да възвърнат ред в Галактиката, независимо от цената.

Геймплей[редактиране | редактиране на кода]

В менюто има три опции за игра: Кампания (Campaign), Солова игра (Scrimish) и Игра в мрежата (Multiplayer). С опцията кампания може да започнете мисии и с трите страни участващи в тази война (Аеонците, Кибер нацията и Обединената земна федерация). С опцията солова игра играчът може да избере карта, трудност и срещу какъв противник ще играе. С игра в мрежата играчът може да играе срещу други хора или в сървъри онлайн, дори и да създаде сървър. В играта има 3 вида ресурси: маса (mass), енергия (energy) и хидрокарбон (hydrocarbon). Масата е материалът от който се строят сгради, оръжия и т.н., енергия е това, което задвижва всички системи, оръжия и т.н., а хидрокарбонът е алтернативен източник на енергия. Има 4 сгради за добив на ресурси: екстрактор на маса, енерго генератор, фабрикатор на маса (превръща енергия в маса) и Хидрокарбонова централа (прави енергия от хидрокарбон). Сградите се разделят на 4 вида: ресурсодобивни, оръжия, заводи и сгради с други функции. Главната цел в играта е играчът да запази своя командир, в противен случай губи нивото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]