The Screen Behind the Mirror

от Уикипедия, свободната енциклопедия
The Screen Behind the Mirror
Албум на Енигма
ЗаписанСтудио A.R.T., Ибица, Испания
Издаден13 декември 1999
ЖанрНю ейдж, Електроника, Еймбиънт
Времетраене43:34
Музикален издателCharisma Records (САЩ)
Virgin Records
Пореден албумчетвърти официален студиен
Продуцент(и)Майкъл Крету
Хронология на Енигма
Trilogy
(1996)
The Screen Behind the Mirror
(1999)
Love Sensuality Devotion: The Greatest Hits
(2001)

The Screen Behind the Mirror е четвъртият студиен албум на немската електронна/ню ейдж група Енигма. Записан в студио A.R.T. в Ибица, Испания, той излиза на световния музикален пазар на 13 декември 1999, издаден от Върджин Рекърдс.

Този албум според някои критици може да се счита за най-зрелия и задълбочен албум на Енигма, използвайки елементи от всичките го предхождащи албуми. Според други музикални критици, обаче, Майкъл Крету в този си албум е прекалил с ползването на семпли и особено на кантатаКармина Бурана“ на Карл Орф, която е ползвана в четири различни песни. От албума са издадени два сингъла: „Gravity of Love“ и „Push the Limits“.

Фактология[редактиране | редактиране на кода]

 • Първата песен от албума „The Gate“ започва със звука на познатия „Рог на Енигма“, примесен с гласа на Елизабет Хютън, разказваща астрономически факти за четвъртата планета от Слънчевата системаМарс. Начинът на оформление на песента е подобен на песента „Albedo 0.39“ от едноименния албум на Вангелис от 1976. Това е първата песен от общо четири, в които е ползван семпъл от „Кармина Бурана“. Тук се чува: „O Fortuna, velut Luna, statu variabilis“.
 • Жената, която шепне в „Push the Limits“ е Елизабет Хютън. В песента е използван семпъл на стенещо от удоволствие момиче, намекващ за естеството на съдържанието на самата песен.
 • „Gravity of Love“ е първата песен, в която се появява Рут-Ан Бойл, която ще участва и в следващите продукции на Енигма. Това е втората песен, в която е ползва семпъл от „Кармина Бурана“. Тук отново се ползва семпъл от човешки шепот.
 • Това е вторият албум, в който взема участие продуцента и китарист Йенс Гад, след „The Cross of Changes“.
 • В „Smell of Desire“ са използвани отново японските флейти шакухачи от албума „MCMXC a.D.“. Отново в тази песен се появява грегорианското песнопение иползвано в „Sadeness (reprise)“, но този път пуснато отзад напред. Познатите вокали от „Mea Culpa“ са използвани в края на песента, когато тя преминава в „Modern Crusaders“.
 • „Modern Crusaders“ е първата песен, в която пее Андрю Доналдс, който впоследствие ще стане редовен гост певец в албумите на Крету. Това е третата песен, в която са ползвани семпли от „Кармина Бурана“, този път почти цялата кантата звучи. В самия край на песента е ползван семпъл от „Токата и фуга в ре минор“ на Йохан Себастиан Бах.
 • В „Traces (Light and Weight)“ се чуват действителните звуци от палене на клечка кибрит и капещи капки вода, символизиращи огъня и водата. В песента се чуват и периодичното биене на камбани, както и приглушен плач.
 • Ритъмът от „Sadeness (Part I)“ е използван наново в песента „The Screen Behind the Mirror“, докато вокалите на Рут-Ан Бойл и Андрю Доналдс пеят части от текста на „Gravity of Love“. Ранна версия на тази песен, но носеща името „The Experience“ е включена единствено в ранна промо версия на албума, предвидена за Австралия.
 • „Camera Obscura“ е четвъртата песен, в която е ползван семпъл от Кармина Бурана. В песента се чува част от „Modern Crusaders“, но пусната наобратно.
 • „Between Mind & Heart“ е единствената песен от този албум, в която се появява съпругата на Крету Сандра, главна вокалистка в предните издания на Енигма.
 • Рут-Ан Бойл пее във финалната песен от албума – „Silence Must Be Heard“, в която са ползвани познатите вече „Рог на Енигма“ и приглушен плач.
 • Албумът има реализирани световни продажби от около 5 – 6 милиона копия.

Песни[редактиране | редактиране на кода]

 1. The Gate – 2:03
 2. Push the Limits – 6:27
 3. Gravity of Love – 4:01
 4. Smell of Desire – 4:55
 5. Modern Crusaders – 3:51
 6. Traces (Light and Weight) – 4:13
 7. The Screen Behind the Mirror – 3:59
 8. Endless Quest – 3:07
 9. Camera Obscura – 1:39
 10. "Between Mind & Heart" – 4:09
 11. Silence Must Be Heard – 5:20

Класации[редактиране | редактиране на кода]

Държава Върхова позиция
Европа 2
Гърция 1
Арабия 1
Португалия 19
Германия 2
Дания 2
Норвегия 2
Италия 13
Холандия 4
Швейцария 4
Япония 5
Финландия 5
Израел 5
Австрия 6
Полша 12
Великобритания 7
Швеция 7
Чехия 7
Нова Зеландия 8
Сингапур 8
Унгария 12
Тайланд 10
Канада 12
Испания 15
Франция 16
Белгия 19
САЩ 33
Ирландия 41
Австралия 44