Return to Innocence

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Return to Innocence
Сингъл на Enigma
от албума The Cross of Changes
Издаден4 януари 1994
Форматаудиокасета
диск
винил
Записан1993, студио A.R.T. Ибиса, Испания
Стилню ейдж
Времетраене4:03
Музикален издателVirgin Records/EMI
АвторМайкъл Крету
ПродуцентМайкъл Крету
Хронология на синглите на Enigma
The Rivers of Belief
(1991)
Return to Innocence
(1994)
The Eyes of Truth
(1994)

„Return to Innocence“ (в превод от англ. – „Завръщане към невинността“) е първият сингъл от втория студиен албум „The Cross of Changes“ на германската ню ейдж/електронна група Enigma. Песента е издадена на 4 януари 1994 от Върджин/EMI. Тази песен се превръща в един от най-големите хитове на групата, достигайки първо място в повече от 10 държави, както и позиции в топ 10 на поне още 10 страни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Главният вокалист в песента е Андрес Харде, известен още като Angel X, а като допълнение са добавени традиционни аборигенни напеви от Тайван, включени в песента без позволението на изпълнителите: Куо Ин-нан (роден Дифанг Дуана) и Куо Ксию-чу, съпруг и съпруга от тайванското племе ами. През 1988 двамата са в Париж, Франция по програма за културен обмен, когато техни изпълнения на традиционни за тяхното племе песни са записани и впоследствие издадени. По-късно Майкъл Крету от Енигма се сдобива с този диск и решава да използва семпъл от едно тяхно изпълнение, без предварително да се е допитал до тях за разрешение. Допълнително е ползван семпъл от песента „When the Levee Breaks“ на Лед Цепелин.

През 1996 песента добива допълнителна популярност, след като е използвана в телевизионна реклама на Летните олимпийски игри 1996 в Атланта, САЩ.

Март 1998 Куо Ин-нан и Куо Ксию-чу завеждат дело срещу Крету, Върджин рекърдс и още няколко звукозаписни компании за неправомерното използване на една от техните песни без позволението им. Делото е разрешено извън съда за неразкрита сума пари и оттогава насетне всички следващи издания на песента включват съпрузите Куо като съавтори. Самият Крету е смятал, че песента е достъпна в общото пространство и затова не се е свързал с тях за разрешение.

Видеото към песента е заснето в Малага, Испания, където живее и самият Крету, и показва в обратен ред живота на един мъж от неговата смърт чак до раждането му, когато се завръща към невиността си, както е и името на песента.

Песни[редактиране | редактиране на кода]

  1. Radio Edit – 4:03
  2. Long & Alive Version (Remixed by Curly M.C. and Jens Gad) – 7:07
  3. 380 Midnight Mix (Remixed by Jens Gad) – 5:55
  4. Short Radio Edit – 3:01
  5. Sadeness (Part I) (Radio Edit) – 4:17