Return to Innocence

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Return to Innocence
Сингъл на Енигма
от албума The Cross of Changes
Издаден 4 януари 1994
Формат Аудио касета
Диск
Винил
Записан 1993, студио A.R.T. Ибица, Испания
Стил Ню ейдж
Времетраене 4:03
Лейбъл Virgin Records/EMI
Автор Майкъл Крету
Продуцент Майкъл Крету
Хронология на синглите на Енигма
The Rivers of Belief
(1991)
Return to Innocence
(1994)
The Eyes of Truth
(1994)

Return to Innocence е първият сингъл от втория студиен албум „The Cross of Changes“ на немската ню ейдж/електронна група Енигма. Песента е издадена на 4 януари 1994 от Върджин/EMI. Тази песен се превръща в един от най-големите хитове на групата, достигайки първо място в повече от 10 държави, както и позиции в топ 10 на поне още 10 страни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Главният вокалист в песента е Андрес Харде, извстен още като Angel X, а като допълнение са добавени традиционни аборигенни напеви от Тайван, включени в песента без позволението на изпълнителите: Куо Ин-нан (роден Дифанг Дуана) и Куо Ксию-чу, съпруг и съпруга, от тайванското племе ами. През 1988 двамата са в Париж, Франция по програма за културен обмен, когато техни изпълнения на традиционни за тяхното племе песни са записани и впоследствие издадени. По-късно Майкъл Крету от Енигма се сдобива с този диск и решава да използва семпъл от едно тяхно изпълнение, без предварително да се е допитал до тях за разрешение. Допълнително е ползван семпъл от песента „When the Levee Breaks“ на Лед Цепелин.

През 1996 песента добива допълнителна популярност след като е използвана в телевизионна реклама на Летните олимпийски игри 1996 в Атланта, САЩ.

Март 1998 Куо Ин-нан и Куо Ксию-чу завеждат дело срещу Крету, Върджин рекърдс и още няколко звукозаписни компании за неправомерното използване на една от техните песни без позволението им. Делото е разрешено извън съда за неразкрита сума пари и оттогава насетне всички следващи издания на песента, включват съпрузите Куо като съавтори. Самият Крету е смятал, че песента е достъпна в общото пространство и затова не се е свързал с тях за разрешение.

Видеото към песента е заснето в Малага, Испания, където живее и самият Крету и показва как животът на един мъж протича от неговата смърт чак до раждането му, когато се завръща към невиността си, както е и името на песента.

Песни[редактиране | редактиране на кода]

  1. Radio Edit – 4:03
  2. "Long & Alive Version" (Remixed by Curly M.C. and Jens Gad) – 7:07
  3. 380 Midnight Mix (Remixed by Jens Gad) – 5:55
  4. Short Radio Edit – 3:01
  5. "Sadeness (Part I) (Radio Edit)" – 4:17