Therion

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Therion
Therion signature event 2005.jpg
Информация
От Упландс Весбю, Швеция
Стил опера метъл, симфоничен метъл, дет метъл
Активност 1987 – до наши дни
Уебсайт официален сайт
Членове Кристофер Йонсен
Кристиан Видал
Нейл Пелсон
Йохан Колберг
Томас Викстром
Therion в Общомедия

Therion е метъл група от град Упландс Весбю, Швеция. Стилът им се определя като оперен метъл.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Групата е създадена през 1987 г. под името Blitzkrieg. През 1988 се преименуват на Therion и правят няколко демо-записа, от 1989 групата носи днешното си име Therion, а през 1991 издават първия си албум – „Of Darkness“. Името им идва от гръцкото θηρίον, което означава „звяр“, като се има предвид звяра от Апокалипсиса. В началото започват като дет метъл банда, но след излизането на албума „Beyond Sanctorum“ през 1992, постепенно започват да развиват стила си. С третия и четвъртия си албум, Therion експериментират с музиката си. Те започват да включват оркестрални елементи, да използват хорове и класически инструменти не само като елементи, но и като съществена част.

Творчеството на Therion черпи своето вдъхновение от митологията и се базира на мотиви от окултизма, магиите, античните традиции и писатели. Основната част от текстовете им са създадени от Томас Карлсон – шведски окултист, ръководител и създател на езотеричното общество Dragon Rouge, на което и Кристофър Джонсън е член.

През времето съставът на групата постоянно се мени, като днес единствено създателят на групата, Кристофър Джонсън, е останал от първоначалния им състав.

С албума си „Theli“ окончателно променят стила си. В албума взимат участие оперни певци и хор. Албумът е силно повлиян от прогресив рока на 70-те.

Следващият им албум е „Vovin“. За записите му, за пръв път групата използва истински симфоничен оркестър. Албумът се продава в 125000 копия. Следващите им албуми, „Deggial“ и „Secret of the Runes“, продължават да следват изграденият вече стил – перфектна комбинация между метъл и оперна музика.

През 2004 г. едновременно излизат следващите два албума на групата – Sirius B и Lemuria. В записите им участват 171 музиканти – солисти, хор и оркестър. Впоследствие Sirius B и Lemuria се превръщат в любими на множество фенове, които макар и значително по леки спрямо ранните албуми, се считат за класика.

На 12 януари 2007 г. излиза следващият им албум „Gothic Kabbalah“, той също е вдъхновен от ранните моменти на човешката цивилизация. Критиците го определят като албум със силно Gothic метъл влияние, като това не бива да ни учудва, защото Therion са експериментатори по природа и все пак си остават основателите, и най-ярки представители на жанра симфоничен метъл.

Therion, Paris, 22/12/2007.

Настоящ състав[редактиране | редактиране на кода]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]