Дет метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дет метъл
Стилистични корени Траш метъл
Хардкор пънк
Културни корени САЩ, средата на 80-те
Типични инструменти Вокал - Барабани - Електрическа китара - Бас китара
Популяризиране Началото на 90-те
Подстилове
Мелодичен дет метъл

Дет метъл е подстил в хеви метъл музиката. Той е един от главните стилове в хеви метъла, започнал своето развитие като еволюция на траш метъла през 80-те години на миналия век.

Ранна история[редактиране | редактиране на кода]

Дет метълът е разклонение на траш метъла. Траш метълът е стил на екстремност, бързо темпо, гърмящи дисторшъни и непредвидими текстови структури. Най-екстремните от този вид групи са създали прото-дет метъл звук, свирейки по-бързи, тежки и тъмни версии на стандартния траш. Траш метълите Celtic Frost са спомогнали за характеризирането на дет-грънта (death grunt), използван от много дет метъл вокалисти. Едни от основните изпълнители са Cannibal Corpse.

През 1983 г. са започнали да се формират агресивни американски групи,такива като Death, Obituary, Morbid Angel, Possessed и Master. Morbid Angel е група, която е повлияла много на дет метъл стила, осъществявайки редица демо-албуми от 1984 г.

През късните 80-те се наблюдава и изгрева на скандинавския дет метъл и по-точно във Швеция с групи като Nihilist (после Entombed),Dismember,Vomitory. Дебютните албуми на тези групи били най-често осъществявани през ранните 90-те и се характеризирали със особен китарен звук, който бил много повлиян от британския грайндкор.

Мелодичен дет метъл[редактиране | редактиране на кода]

Мелодичният дет метъл, често наричан мелодет, е по-лека форма на дет метъл стила. Песните са изградени в стил близък до този на Iron Maiden - китарни хармонии и мелодии с типично наситено ръмжене и мърморене, като противовес на бруталните дет метъл рифове и много по-малко дет грухтене. Грайндкор групата Carcass се смята за първата формация, реализирала мелодичен дет метъл албум през 1993 г., наречен Heartwork, въпреки че шведски групи като In Flames, Dark Tranquillity и At the Gates са обикновено споменавани като пионери и популяриизатори на жанра и на Гьотеборгския метъл звук. От създаването на жанра Финландският дет метъл също изгрява с повече траш/неокласическо звучене с групи като Eternal Tears of Sorrow, Kalmah, Norther и новият материал на Children of Bodom.