Индъстриъл метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индъстриъл метъл
Стилистични корениИндъстриъл, хевиметъл, траш метъл, хардкор пънк
Културни корениСАЩ, Германия, средата на 80-те
Типични инструментиВокал – Барабани – Електрическа китара – Бас китара – Синтезатор – Дръм машина
Други теми
Neue Deutsche Härte, ню метъл, алтърнатив метъл

Индъстриъл метъл е вариант на метъл музиката, който произлиза от индъстриъл музиката, траш метъла и хардкор пънка. В него се използват повтарящи се китарни рифове, семпли и синтезатор, като са включени и груби метъл вокали.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Този термин се използва доста неточно, като се използва да се опишат всички индъстриъл банди, които експерементират с някои характерни черти на хевиметъла. Индъстриъл метълът включва в звученето си някои елементи от подстиловете на индъстриъл музиката – Агро-индъстриъла и колдуейва, а също много често има пресечни точки с ню метъла и пост-пънка. Трудно е да се направи разликата между изпълнителите на индъстриъл метъл и индъстриъл рок, защото и двете течения дават големи възможности за импровизация. Обикновено всички индъстриъл метъл банди се считата и за индъстриъл рок банди но в никакъв случай обратното.

Въпреки че ранните индъстриъл групи като Throbbing Gristle включват китари в звученето си, индъстриъл метъл музиката започва да се разграничава в отделен подстил едва през 80-те.[2] Индъстриъл метъл сцената е резултат от сближаването на няколко различни музикални тенденции.

Някои електронни групи започват да добавят елементи от метъла в своето звучене, като албума на Ministry – The Land of Rape and Honey (1988) поставя това начало. Допреди това група, която не включва в звученето си китари, с включването им в „Stigmata“, „The Missing“ и „Deity“ се оказва ключов момент за развитието на това течение. А по-късните им албуми – The Mind is a Terrible Thing to Taste и ΚΕΦΑΛΗΞΘ (първоначално замислен да се казва просто „Psalm 69“, затвърдяват Ministry като първата индъстриъл метъл група.

По същото време KMFDM включва метъл звучене в синглите си от 89' „Virus“ и от 90' „Godlike“. През 1990 – пост пънк групата Killing Joke издават взривоопрасните Extremities, Dirt And Various Repressed Emotions, които изграждат мрачния звук характерен за групата, а също така и експериментират с електронното индъстриъл метъл звучене.

По това време човекът, сформирал Napalm Death, а също и китарист на тази група – Джъстин Бродърик – сформира индъстриъл метъл групата Godflesh през 1988 г. Под въздействието на метъла, индъстриъла, пост-пънка – Godflesh се откроява с включването на акустични китари, бас и вокали и механични барабанови биитове. Канадската група Malhavoc записват демота в началото на 1985 г. като в тях включват механични барабани, синтезатори, акустични китари и крещене на вокала. Като през 1991 те създават първото си пълно творение, наречено „The Release“.

Финалните добавки към звученето на стила са направени от няколко групи от метъл сцената начело с Voivod. Британската метъл банда Pitchshifter озаглавяват първия си албум „Industrial“ – като по това време те все още свирят метъл с характерните му черти. В замяна на това обаче, в следващите години те се реваншират и включват в звученето си индъстриъл метъл елементи, а също така и drum n' bass и техно. Тази музика доста се отдалечава от сегашния облик на индъстриъл метъла, но има своя принос за популяризирането му, като също така помага на Ministry да се издигне на високо ниво.

Еволюция[редактиране | редактиране на кода]

Индъстриъл метълът процъфтява в началото на 90-те, първоначално в Северна Америка, където всъщност се заражда. Оригиналният облик на индъстриъл метъла след време започва да бъде наричан агро-индъстриъл, докато новата форма – смесица от пънк и хардкор китари, акомпанирани от синтезатор – започва да се нарича колдуейв. Отличаващи се такива банди са Chemlab, 16 Volt и Acumen (по-късно преименувана на Acumen Nation).[3] В Европа някои групи като Young Gods и Swamp Terrorists създават индъстриъл метъл без да включват китари, като разчитат главно на записани семпли. Много доказали се индъстриъл групи включват в звученето си индъстриъл метъл техники именно от този период, като някои от тях го доразвиват с времето, а други се отправят на друга страна, като такива групи са Skinny Puppy, Front Line Assembly и Krupps.

Преди няколко години групи като Rammstein и Oomph!, вдъхновени от електронната музика, от индъстриъла и хардрока – слагат началото на нов стил, наречен Neue Deutsche Härte (Нова Германска Твърдост) или както Rammstein наричат стила – „Tanz-Metall“ или „dance metal“.

С течение на времето индъстриъл метъла започва да измества хевиметъла от неговото място, като това започва първоначално с няколко банди, които използват индъстриъл елементи предимно на живите си изпълнения. Fear Factory е една от най-забележителните, като включват електронни елементи от рано на своите шоута, които най-често са подкрепени от Rhys Fulber от Front Line Assembly. Дет метъл бандата на Девин Тоунсенд – Strapping Young Lad също има някои черти на индъстриъл метъла. Много съвременни ню метъл групи използват елементи от индъстриъла, хип-хопа и електронната музика. В резултат на това се появяват изпълнители като Rob Zombie, Static-X. В Германия течението, наречено Neue Deutsche Härte (Joachim Witt, Rammstein и Oomph!) използва много от елементите на индъстриъл музиката (синтезатори, електрически китари, а понякога и дръм машини) като към това са включени и вокали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Industrial Metal Music Style Overview // AllMusic. Посетен на 22 март 2024.
  2. Paytress, Mark (1995). "Industrial Music". Record Collector. No. 185. pp. 92–94.
  3. Interview :: Chemlab - on the Cover of the Noisepaper // Архивиран от оригинала на 2008-05-09. Посетен на 2024-03-22.