Готик метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Готик метъл
Tiamat Rockharz Open Air 2014 17.JPG
Стилистични корени Хевиметъл
Прогресив рок
Културни корени САЩ, начало на 1990-те
Типични инструменти вокал - брабани - електрическа китара - бас китара - акустична китара - Виола
Подстилове
Симфоничен готик метъл
Готик блек метъл
Други теми
Готик метъл групи
Готик метъл в Общомедия

Готик метълът е жанр в хевиметъл музиката.

Води началото си от началото на 1990-те години с групи като Paradise lost, Tristania и Theatre of Tragedy, взимайки зародилото се doom-death metal звучене и правейки музика с романтична тема, която взима китарните рифове и вокали от black и death метъла. Готик рок звученето също оказва влияние.

По-мек жанр, известен като симфоничен метъл, еволюира от готик метъла в средата на края на 1990-те години. Съществуват сравнително силни сходства в характерните за двата жанра белези (като наличието на женски вокали например). Симфоничният метъл обаче проявява по-просто изявление, с оперни и класически мотиви, докато готик метълът включва по-агресивни елементи от death метъла и black метъла, вкарвайки по-сложни и комплексни мелодии в ритмичността на музиката си.

Готик сцената е много развита в Европа, най-забележимо в Англия, Финландия, Норвегия, Швеция, Холандия и особено в Германия. Много от ядрото на тази музикална сцена се е развило в Англия и Франция, като много от групите са идвали от Скандинавския район. Няколко групи от по-малки групи също се развиват в Източна Европа и Африка, борейки се да се задържат на места, където възможностите, както и сцената са по-малки.

Произход и развитие[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранния период на готик метъла, може да бъде проследен обратно до групи от 80-те години, когато се появява готик рока и началното композиторско звучене на doom метъла и death метъла. Групи от този вид са повлияли главно върху по-късношното формиране на поджанровете doom-death и gothic-doom. Въпреки че Glenn Danzig с Samhain правят някакво голямо допълнение върху този начин на композиране, готик/дет рок групата Christian Death повлиява най-силно върху възникването на поджанрове. Дълбоките баритони на вокалите Rozz Williams и Valor Kand и използването на синтези прави голямо впечатление на много групи, които ще се формират по-късно, включително и тези, които експериментират със смесването на други метъл течения. Celtic Frost, считани от мнозина за една от най-ранните метъл групи, също са изиграли важна роля в развитието на doom-death жанра.

През 90-те години множество от новосформираните групи в Северна Англия приемат стила на звучене на ранния деф метъл и го смесват с бавните, меко настроени китарни песни на Black Sabbath и подобни на тях doom-метъл групи. Doom-death е първият предшественик на поджанра gothic-doom и на жанра готик метъл. По-забележимите групи в този стил са Paradise Lost, My Dying Bride, Anathema и др.

Paradise Lost са пионери в готик метъла, постепенно изчиствайки своето doom-death звучене.

Въпреки че death метъла и black метъла са едни от най-широкоразпространените жанрове по това време, особено в Скандинавския район, много от групите, които са започнали, смесвайки и двата жанра, са прогресирали повече към готик метъла. Две от тези групи са Moonspell и Theater of Tragedy.

Докато ранните doom-death групи Paradise Lost и Anathema използват някои женски вокали в музиката си, холандците The Gathering били първите с водещ женски вокал - Marike Groot - в албума им „Always“...а след това Martine van Loon в „Almost a Dance“(и двете по-късно заменени от друг женски вокал — Anneke van Giersbergen). Това оставя знак за готик метъла, прибавяйки първите опити да се използват по два вокала в групите, което по-късно става като подпис на готик групите, тъй като бива много бързо възприето и имитирано от по-млади групи, включително Tristania и Theatere of Tragedy.

В последните години италианците Lacuna Coil спечелиха много верни фенове. Много добре бяха приети и на Ozzfestа в САЩ.

Дългият списък на готик ориентираните групи включва Paradise Lost, Tristania, Haggard, Leave's Eyes, Darkwell, Forever Slave, Sirenia, Eternal Tears of Sorrow и много др...

рупи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]