Ню метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ню метъл
Korn MTV Asia Awards 2006.jpg
Стилистични корени Хеви метъл
Алтернативен метъл
Траш метъл
Гръндж
Културни корени САЩ, начало и среда на 1990-те
Типични инструменти вокал - барабани - електрическа китара - бас китара - синтезатор
Други теми
Списък на ню метъл групи
Рап метъл

Ню метъл според някои определения е вълна, а според други е стил в музиката (наричан още нео метъл и агро(тек) метъл). Като музикален жанр се оформя в средата на 1990-те години.

Огромно влияние му оказват грънджът и алтърнатив метълът, но също така и рапът, електронната музика и по-голяма част от метъл жанровете като траш и груув метълът.

Популярни групи[редактиране | редактиране на кода]

Пионери на стила са Korn и Deftones, като впоследствие сцената е залята от групи, които копират по един или друг начин звученето им. Ниско настроените китари, свирещи няколко запомнящи се акорда, често без сола, плюс вмъкването на семпли, скречове и рап-повлияни вокали, се оказват успешна комбинация и групи като Limp Bizkit, Coal Chamber, Disturbed, P.O.D., Hed PE, Linkin Park и Papa Roach скоро се налагат като лидери в жанра, докато Slipknot експериментират с ню метъла в брутална траш/хардкор насока. Някои определят ню метъла като смесване стилове — модерен метъл с много различни влияния. В повечето случаи групите са повлияни от хип-хоп културата. Интересно е, че има групи, които въобще не отговарят на тези критерии, но въпреки това са наричани „ню метъл“. Затова някои критици отхвърлят ню метъла като стил и казват, че това е вълна от групи появили се горе-долу по едно и също време, но с малко прилики помежду си.

Групата System of a Down и вокалистът Серж Танкян също принадлежат към изпълнителите на ню-метъл, но музиката им е по-скоро алтернативен метъл.

Отзвук в България[редактиране | редактиране на кода]

Около 2000 година ню метълът става доста популярен и в България. Много хора, които харесват стария метъл започват да ненавиждат стила не заради самата музика, а заради културата, която той носи със себе си. Ню метълът започва да се върти и по MTV, което трудно се възприема от някои хора. Според някои това е просто вълна и като всяка вълна и тази започва да отмира, но стилът продължава да съществува и още се радва на добра популярност.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]