Направо към съдържанието

Серж Танкян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Серж Танкян
Serj Tankian
американски музикант
4 април 2017 г.
Роден
21 август 1967 г. (56 г.)

Музикална кариера
СтилХевиметъл
Алтърнатив метъл
Алтърнатив рок
Прогресив рок
Инструментивокали
Активностот 1992 г.
ЛейбълSerjical Strike, Reprise, American, Columbia, Axis of Justice
Участник вСистъм ъф ъ Даун
Свързани изпълнителиSystem of a Down, Axis of Justice, The F.C.C., Tom Morello, Serart, Scars on Broadway
Семейство

Уебсайтserjtankian.com
Серж Танкян в Общомедия

Серж Танкян (на английски: Serj Tankian; на арменски: Սերժ Թանկյան) е ливанско-арменско-американски рок музикант, роден на 21 август 1967 г. в столицата на Ливан Бейрут и израснал в американския град Лос Анджелис.

Танкян е съосновател и вокалист на американската метъл група „Систъм Ъф Ъ Даун“, чиито останали членове са също американци от арменски произход. Освен в музикалния бранш, Танкян е активен и в политическия живот в Щатите, взимайки участие в различни обществени организации и инициативи най-вече с цел признаване на арменския геноцид от страна на Турция от 1915 г. В свободното си време се занимава с поезия, като има една две издадени книга със стихове – „Cool Gardens“ и „Glaring through oblivion“ .

Серж Танкян постига световна слава с групата „Систъм Ъф Ъ Даун“, с която издава пет албума. Три от тях достигат до първо място в класацията на САЩ за албуми „Билборд 100“ – Toxicity (2001), Mezmerize (2005) и Hypnotize (2005). На 13 август 2006 г. групата прекратява дейността си за неопределено време, което дава възможност на Серж да се отдаде на солова кариера. Музикантът издава два солови албума – Elect the Dead (2007) и Imperfect Harmonies (2010), които го утвърждават като една от най-големите звезди на световната рок сцена. На 15 август 2010 г. Серж Танкян изнася първия си концерт в България по време на второто издание на фестивала „Spirit of Burgas“.

По повод на издаването на втория си албум Imperfect Harmonies музикантът планира турне през 2011 г., което е отложено заради поредица от концерти на някои от най-големите музикални фестивали в Европа на повторно събралата се група „Систъм Ъф А Даун“.

  • Серж Танкян взима участие като гост-вокалист в дебютния солов албум на китариста на легендарната британска рок група Блек Сабат, Тони Айоми. Албумът е издаден през 2000 г. и озаглавен „Iommi“, а Серж пее в петото по ред парче, наречено „Patterns“.