Направо към съдържанието

Дуум метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дуум метъл
Стилистични корениХевиметъл
Културни коренисреда на 1970-те, Европа и САЩ
Типични инструментиВокал - Барабани - Електрическа китара - Бас китара
Производни формиГотик метъл
Подстилове
Епичен дуум, традиционен дуум
Смесени стилове
Дет дуум метъл, блекенд дуум, готик метъл фюнръл дуум дроун метъл, слъдж метъл, стоунър метъл
Други теми
Екстремен метъл, пост-метъл
Дуум метъл в Общомедия

Дуум метъл е екстремна форма на хевиметъл музиката, която се изразява в бавно темпо, ниско настроени китари и по-тежък звук от другите подстилове.

Музиката и текстовете имат за намерение да предизвикат чувства за отчаяние, страх и предстояща гибел. Стилът е силно повлиян от ранните албуми на Black Sabbath, които формират прототипа на дуум метъла със своите песни Black Sabbath, Electric Funeral и Into the Void. Песента на Бийтълс I Want You (She's So Heavy) понякога е посочвана като първото дуум метъл произведение. В първата половина на 80-те години на 20 век няколко групи от Англия (Pagan Altar, Witchfinder General), САЩ (Saint Vitus, Trouble) и Швеция (Candlemass, Count Raven) дефинират дуум метъла като отделен стил.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Инструменти[редактиране | редактиране на кода]

Електрическата китара, бас китарата и барабаните са типичните инстументи в дуум метъла, като понякога се използва и синтезатор. Китаристите и басистите настройват ниско инструментите си и използват голямо изкривяване на звука. Друга особеност е бавното темпо и минорната тоналност.

Вокали[редактиране | редактиране на кода]

Традиционните дуум метъл вокалисти предпочитат чисти вокали, които често се изпълняват с чувство на отчаяние или болка, имитиране високите тонове на Ози Озбърн (Black Sabbath), Боби Либлинг (Pentagram) и Зив Паркс (Witchfinder General). Докато в така наречения епичен дуум метъл, вокалистите често пеят в оперен стил. Дуум метъл групите повлияват и на други стилове на екстремния метъл, които се отделят като дет дуум метъл, блек дуум и фюнеръл дуум.

Текстови теми[редактиране | редактиране на кода]

Текстовете в дуум метъла имат ключова роля. Често те са песимистични и включват теми като: страдание, депресия, страх, тъга, смърт и гняв. Докато някои групи пишат текстове за личните отношения, други изразяват своите чрез символика, като могат да бъдат и вдъхновени от литературата. Някои дуум метъл банди използват религиозни теми в музиката си. Trouble, едни от пионерите в жанра, са сред първите, които предприемат християнска насока. Други използват окултни и езически образи. За много банди, използването на религиозни теми е само естетическа и символична цел. Примери за това са текстове на песни за Страшния съд или използването на разпятия и кръстовидни надгробни камъни, които символизират смъртта.

Освен това, някои дуум метъл банди пишат текстове за наркотиците или наркоманите. Това е най-често срещано сред стоунър дуум групите, които често описват халюциногенни или психеделични преживявания.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Doom metal в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​