Дет дуум метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дет дуум метъл
FliegendDoomDeathDarknessFest.jpg
Стилистични корени Дет метъл
Дуум метъл
Културни корени края на 80-те
Типични инструменти Вокал - Барабани - Електрическа китара - Бас китара - Синтезатор
Производни форми Готик метъл
Регионални сцени
Великобритания, САЩ, Холандия, Финландия

Дет дуум метъл, понякога срещан и като дет/дуум, детдуум и дуумдет е екстремен подстил на метъл музиката. Комбинира бавното темпо и депресивното и песимистично настроение на дуум метъла с ръмжащите вокали на дет метъла. Стила възниква в края на 80-те години и добива популярност в средата на 90-те. Популярността му намалява с началото на 21 век.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дет дуум метъл стила за пръв път се появява в най-ранната си форма в средата на 80-те, когато Dream Death започват да смесват традиционния дуум метъл с траш звук и дет метъл сцената. Ранните албуми от 90-те на групите Paradise Lost, My Dying Bride и Anathema са в този стил.

Групи[редактиране | редактиране на кода]

Някои групи, които са свирили в този стил са: Amorphis, Anathema, Corrupted, Demenzia, Draconian, Evoken, Katatonia, My Dying Bride, Novembers Doom, Orphaned Land, Paradise Lost, Saturnus, Skepticism, Unholy.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Death-doom“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.