Vanilla planifolia

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Vanilla planifolia
Vanilla plantation in wood dsc00190.jpg
Дърво, по което се е покатерила Vanilla planifolia
Vanilla planifolia 1.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Asparagales
семейство: Orchidaceae Орхидеи
род: Vanilla Ванилия
вид: V. planifolia
Научно наименование
Уикивидове Vanilla planifolia
Andrews
Vanilla planifolia в Общомедия

Vanilla planifolia е най-познатият вид, причислен към рода Ванилия. Растението представлява многогодишна, едносемеделна, дълга до над 10 м лиана. Стъблото е гъвкаво, слабо разклонено и обикновено чрез въздушните си корени се закрепва за ствола на дърво като подпора. Листата са овални, тъмнозелени на цвят. Цветовете са едри, жълтозелени и се опрашват само от един вид пчели и колибри, обитаващи Мексико. Във всички останали райони на света, където се отглежда растението, опрашването се извършва изкуствено. Растението започва да дава плодове едва на третата година от развитието си, но затова пък е в състояние да плододава в продължение на около 40 години.

Произхожда от Мексико. Вирее при топъл и влажен тропически климат като не понася директното слънчево огряване, което изгаря листата.

Vanilla planifolia е най-често култивираната и популярна сред съседните други два вида, от които се произвежда подправката със същото наименование – Ванилия. Тя се извлича от издължените и тънки семенни кутийки на растението.