Направо към съдържанието

Vanilla planifolia

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Плосколистна ванилия
Дърво, по което се е покатерила Vanilla planifolia
Дърво, по което се е покатерила Vanilla planifolia
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Орхидеи (Orchidaceae)
триб:Vanilleae
род:Ванилия (Vanilla)
вид:Плосколистна ванилия (V. planifolia)
Научно наименование
Andrews
Плосколистна ванилия в Общомедия
[ редактиране ]

Vanilla planifolia е най-познатият вид, причислен към рода Ванилия. Растението представлява многогодишна, едносемеделна, дълга до над 10 м лиана. Стъблото е гъвкаво, слабо разклонено и обикновено чрез въздушните си корени се закрепва за ствола на дърво като подпора. Листата са овални, тъмнозелени на цвят. Цветовете са едри, жълтозелени и се опрашват само от един вид пчели и колибри, обитаващи Мексико. Във всички останали райони на света, където се отглежда растението, опрашването се извършва изкуствено. Растението започва да дава плодове едва на третата година от развитието си, но затова е в състояние да плододава в продължение на около 40 години.

Произхожда от Мексико. Вирее при топъл и влажен тропически климат като не понася директното слънчево огряване, което изгаря листата.

Vanilla planifolia е най-често култивираната и популярна сред съседните други два вида, от които се произвежда подправката със същото наименование – Ванилия. Тя се извлича от издължените и тънки семенни кутийки на растението.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Vanilla planifolia (Andrews). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)