Айт Бен Хаду

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Айт Бен Хаду
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраKsar of Ait-Ben-Haddou
РегионАфрика
МестоположениеМароко
Типкултурно
Критерииiv, v
Вписване1987  (11-а сесия)
Площ3,03 ha
Буферна зона16,32 ha
31.05° с. ш. -7.1333° и. д.
Местоположение в Мароко
Айт Бен Хаду в Общомедия

Айт Бен Хаду (на берберски: ⴰⵢⵜ ⴱⴻⵏⵃⴰⴷⴷⵓ; на арабски: آيت بن حدّو) е ксар (укрепено селище) близо до бившия керванен път между Сахара и Маракеш, днес в границите на Мароко. Намира се на около 30 km северозападно от Уарзазат. Айт Бен-Хаду е разположен на левия бряг на река Уарзазат, на склона на хълм.

Повечето граждани, привлечени от туристическата търговия, живеят в по-модерни жилища в село от другата страна на реката, въпреки че в древното село все още живеят четири семейства. Зад стените на ксара се намират няколко търговски къщи. Айт Бен Хаду е чудесен пример за мароканската ранна глинена архитектура. Всички сгради са построени от червено-кафява глина. Ксарът е включен като обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1987 г.[1] Мястото се използва за снимки на множество филми.

За ксара се предполага, че възниква около 11 век за охрана на керванния път.[2] След залеза на Транссахарската търговия ксарът започва да упада, а населението му постепенно се преселва в новото село от другата страна на реката. Към 1990-те години Айт Бен-Хаду е в лошо състояние, но през последните години се реставрира.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Centre, UNESCO World Heritage. Ksar of Ait-Ben-Haddou // Посетен на 16 февруари 2018.
  2. The Kasbah of Ait Ben Haddou (Ait Benhaddou), Morocco