Алуксне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Алуксне.

Алуксне
Alūksne
Знаме
      
Герб
57.4239° с. ш. 27.0503° и. д.
Алуксне
Страна Латвия
Площ14,2 km²
Надм. височина217 m
Население7982 души (2016)
562 души/km²
Пощенски кодLV-4301<br />LV-4302
Официален сайтwww.aluksne.lv
Алуксне в Общомедия

Алуксне (на латвийски: Alūksne) е град в североизточна Латвия, намиращ се в историческата област Видземе. Градът е административен център на район Алуксне. Алуксне е основен център на латгалийското малцинство в Латвия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Новият замък в Алуксне

Регионът около езерото Алуксне е първоначално заселен от финско говорещи племена, а в периода 8-12 век от латгали. Първото споменаване на града е през 1284 в хрониките на руския град Псков, който се намира сравнително близо до Латвия. По това време градът е познат с няколко различни имена: Олиста, Алист и Волист. Сегашното име на града Алуксне произлиза от латгалийската дума „olūksna“, която означава пролет в гората.

През 1342 рицарите от Ливонския орден завладяват латгалийците, след което построяват замъка Мариенбург, разположен на остров в едноименното езеро до Алуксне. Основната задача на замъка е да охранява пътищата между Рига и Псков. Около твърдината се развива град, който също носи името Мариенбург.

По време на Ливонската война Иван Грозни завладява Мариенбург през 1560. През 1582 това градът става част от полско-латвийския Жечпосполита. Градът е завалядян от Шведската империя през 1629.

Ернст Глюк, лутерански свещеник и първият човек превел Библията на латвийски, основава първото латвийско езиково училище във Видземе през 1683. Сега това училище е превърнато в градския музей в Алуксне. През 1702 по време на Великата северна война руската армия начело с Шереметиев превзема града. Руснаците унищожават почти целия град и депортират всичките му жители, сред които Глюк и помощничката му Марта Скавронска, която ще стане императрица Екатерина I.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Новият замък Мариенбург
  • Къщата музей на Ернст Глюк
  • Лутеранската цурква
  • Теснолинейката свързваща Алуксне с Гулбене

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]