Валтер Крамер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валтер Крамер
Walter Cramer

Роден
Починал
14 ноември 1944 г. (58 г.)
Предприемаческа дейност
Работил вLeipziger Kammgarnspinnerei Stöhr & Co. AG
Валтер Крамер в Общомедия

Валтер Крамер (на немски: Walter Cramer) е германски бизнесмен и борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г..

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1919 г. Крамер става директор на Kammgarnspinnerei Gautzsch AG, фирма за прежди. От 1923 г. той е в борда на директорите на Leipziger Kammgarnspinnerei Stöhr & Co. AG, друга корпорация в същата индустрия. През първата половина на 1940-те години участва в гражданската съпротива срещу нацисткия режим с бившия кмет на Лайпциг Карл Фридрих Гьорделер (1884-1945). След като опитът за убийство на фюрера се проваля на 20 юли 1944 г., Крамер е арестуван на 22 юли[1], а по-късно признат за виновен от германската Народна съдебна палата в предателство, за което е осъден на смърт. Обесен е в затвора Пльоцензе в Берлин на 14 ноември 1944 г.

През 1945 г. улица в квартал Гьолис в Лайпциг е наречена на него Валтер-Крамер-Щрасе. Град Лайпциг също го почита с паметник в Johannapark през 1996 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Beatrix Heintze: Walter Cramer (1886–1944). Ein Leipziger Unternehmer im Widerstand. 1993, S. 124.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Walter Cramer в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​