Вилхелм II (Бургундия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Вилхелм II.

Вилхелм II
Роден
1075 г.
Починал
1125 г. (50 г.)
Герб
Семейство
РодИврейска династия
БащаРайналд II
ДецаВилхелм III
Вилхелм II в Общомедия

Вилхелм II Немски (на френски: Guillaume II de Bourgogne dit l'Allemand, * ок. 1075, † януари 1125) е граф на Макон, от 1097 до 1125 г. и граф на Бургундия (1097 - 1125) от династията Бургундия-Иврея.

Той е единствен син на Райналд II († 1097) и на Регина от Олтиген († сл. 1097), дъщеря на граф Куно I от Олтинген и дъщерятa на граф Гизелберт от Люксембург (Вигерихиди). Неговият чичо Ги дьо Виен става през 1119 г. папа като Каликст II.

Вилхелм II наследява баща си през 1097 г., когато Райналд II умира в Първия кръстоносен поход. Първоначално като регент на Вилхелм II управлява чичо му по баща, граф Стефан I. През това време Вилхемт расте при семейството на майка си в Юра и затова е наричан „Немски“. След като през 1101 г. чичо му тръгва на кръстоносен поход в Светите земи, Вилхелм поема самостоятелно управлението на своето наследство.

Той наследява от майка си Солотурн и Барген в Швейцария. Привърженик на император Хайнрих IV, по-късно той преминава на страната на Лотар III от Суплинбург против император Хайнрих V. Вилхелм е убит от своите васали, понеже го смятали за повлиян от дявола, след като ограбил множество църкви.

Вилхелм II е женен за Агнес фон Райнфелден († 1111), дъщеря на херцог Бертхолд II от Церинген и Аделхайд Торинска. Техният син е Вилхелм III Детето (* 1110, † 1 март 1127), който след две години също е убит при атентат.

Източници[редактиране | редактиране на кода]