Виртландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виртландия
— непризната държава —
      
Девиз: Virtus, non copia vincit (Латински)
„Куражът, не множеството, печели“
География и население
Площn/a km²
(на n/a място)
СтолицаWirtland
Най-голям градn/a
Население (2017)8011
Управление
ФормаПарламентарна демокрация и Конституционна монархия
История
Независимост
14 август 2008
Икономика
БВП (ППС, n/a)n/a
(на n/a място)
БВП на човек (ППС)n/a
ИЧРn/a (n/a)
ВалутаВсяка една (n/a)
Други данни
Интернет домейн.wl2, (временно: .net, .com)
Телефонен кодn/a
Официален сайтwww.wirtland.com
(1): всеки един език, който може да се преведе online. (2) очаква одобрение.
Виртландия в Общомедия

Виртландия (официално наименование: Wirtland ['v¡rtlənd], известна и като Виртландия, Hayalistan) претендира да е първата в света интернет-базирана суверенна държава. Виртландия е експеримент за легитимността и устойчивостта на дадена страна без своя земя.

Устав[редактиране | редактиране на кода]

Извлечение от устава на Виртландия:

"Макар че границите на суверенните държави стават символични в Европа, в други региони на света все повече се оспорва суверенитетът, което води до сепаратизъм, кръвопролития и тероризъм. Тези тенденции водят до сериозно преосмисляне на понятието за самоопределяне в един променящ се свят. За физическо лице, което не е активно в политическия живот, има твърде малко възможности за самоопределяне. Вярваме, че на хората трябва да се предложи по-широк избор.
Концепцията на Виртландия е да премахне границите между държавите, без да нарушава суверенитета на никоя от тях. Много хора се чувстват безсилни, когато са несъгласни с действията на правителствата в родните им държави, така че създаването на една страна, където те могат да определят промените и да допринасят за развитието на държавата по смислен начин, ги кара да се чувстват по-добре. Тази идея може да се превърне в движение и в даден момент да въздейства на истинския свят. Виртландия е новият начин за самоопределяне на хората. Тя е демократична и мирна алтернатива.
Кой може да стане гражданин на Виртландия? Всеки."

Гербът на Виртландия е бял щит, който показва син щит, а синият щит е изписан с жълта буква W, която символизира „Виртландия“ на английски (Wirtland). Синият щит е увенчан със златна корона. Отдолу със сини букви е написано мотото на Виртландия Virtus, non copia vincit („Куражът, не множеството, печели“).

История[редактиране | редактиране на кода]

Виртландия е основана на 14 август 2008 година като обществена инициатива. Тя е представена чрез своя официален сайт www.Wirtland.com. Виртландия се регулира от канцлер и има за цел да се превърне в парламентарна демокрация.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението се състои от гражданите на Виртландия и туристи. Всеки може да кандидатства за придобиване на статут на гражданите. За да получите паспорт, трябва да попълните молба-образец за кандидатстване за гражданство на wirtland.com. Виртландия предлага равни демократични права и не дискриминира въз основата на национален произход, възраст, религия, раса, пол.

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

Виртландия има за цел да започне да се издържа самостоятелно. Смята да създаде общности, които да предложат нови политически и икономически ползи, да генерират възможности за заетост и доходи и стимулира новаторското творчество.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]