Направо към съдържанието

Гюдрьод Ловеца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гюдрьод Ловеца
Убийството на Гюдрьод Ловеца
Информация
Починал
НаследникХалвдан Черния
Семейство
БракАлвхилда (първи брак), Оса Харалдсдотир (втори брак)
ПотомциХалвдан Черния, Олав Гайщад-Алв
БащаХалвдан Щедрия на злато и пестеливия на храна
МайкаЛив Дагсдотир

Гюдрьод Халвдансон известен с прозвищата си Гюдрьод Ловеца и Гюдрьод Великолепния (на старонорвежки: Guðrǫðr veiðikonungr, Guðrǫðr gǫfugláti) е полулегендарен конунг на едно от малките кралства в югоизточната част на Норвегия. Произхожда от династията Инглинги. Той е баща на Халвдан Черния и дядо на първия норвежки крал Харал Прекраснокосия.

Гюдрьод се споменава в глава XLVIII на Сага за Инглингите на Снори Стурлусон.

Гюдрьод е син на Халвдан Щедрия на злато и пестеливия на храна от династията Инглинги и на Лив Дагсдотир от Гренландия. Той има два брака. Първият е с Алвхилда, дъщеря на конунг от Алвхейм (област на границата с Швеция), от която има син Олав Гайщад-Алв. След като Алвхилда умира двайсетина години след раждането на първородния му син Олав, Гюдрьод решава да се ожени отново и изпраща пратеници в Агдер при конунга Харалд Рижата брада, за да поиска ръката на дъщеря му Оса Харалдсдотир. Харалд отказва предложението и Гюдрьод решава да отвлече Оса. Една нощ той атакува имението на Харалд, но среща ожесточена съпротива. В завързалата се битка Харалд Рижата брада и синът му Гюрд загиват, а Гюдрьод отвежда със себе си Оса и я принуждава да му стане жена. Тя му ражда син – Халвдан Черния, наречен така заради черната му коса.

Но Оса Харалдсдотир му отмъщава за смъртта на баща си и брат си. Малкият Халвдан Черния е едва на годинка, когато тя организира убийството на Гюдрьод. Една нощ след пир, когато Гюдрьод бил много пиян, неизвестен мъж го напада и пронизва с копие. Извършителят на убийството е моментално убит, а на сутринта се разбира, че той е слуга на Оса и действа по нейна заповед. Оса веднага отвежда сина си в Агдер и го отглежда там.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]